Összehívja a helyi cigányokat Kiskunlacháza polgármestere

Vágólapra másolva!
Találkozóra hívja a kiskunlacházi cigányok képviselőit a település polgármestere, miután a héten megpróbált kirabolni egy bicikliző kislányt egy fiatalokból álló csoport. A polgármester azt mondta: az alapvető együttélési normák betartásáról akar beszélni a találkozón. A rendőrség közölte: a kislány megtámadásának nincs köze a Kiskunlacházán tavaly történt gyilkossághoz.
Vágólapra másolva!

Megtámadott Kiskunlacházán egy 12 éves helyi kislányt az utcán egy nyolcfős társaság. Répás József, Kiskunlacháza polgármestere úgy tudja, a 12-16 éves fiatalokból álló csapat akkor támadta meg a kislányt, mikor hazafelé tartott az iskolából. A polgármester szerint a kislányt lerángatták a biciklijéről, ketten lefogták, míg a többiek átkutatták a gyerek zsebeit, táskáját. Répás szerint trágár kifejezésekkel szidták támadói a kislányt, aki sokkos állapotba került, és a szülők elmondása szerint tettleg is bántalmazták. A rendőrségnek ezzel szemben tettlegességről nincs információja - közölte a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton.

A rendőrség szerint az elsődleges adatok kizárják, hogy a támadásnak bármi köze lenne a szintén kiskunlacházi 14 éves H. Nóra tavaly novemberi meggyilkolásához, amelynek még nincs gyanúsítottja. A rendőrség nem tudja alátámasztani azokat a sajtóinformációkat, melyek szerint a 12 éves kislány és Nóra barátnők lettek volna - mondta a sajtószóvivő.

A polgármester a távirati irodának azt mondta: korábban is érkeztek hozzá lányos szülőktől cigány fiatalok erőszakoskodásáról szóló hírek, de ezeket nem "verték nagydobra", mert féltették a gyerekeket a további inzultusoktól. A polgármester szerint Kiskunlacházán pattanásig feszült a helyzet, a helyi idősek is félnek ugyanennek a csoportnak a randalírozásaitól. Répás úgy fogalmazott: "kiskorú cigánybűnözéssel" állnak szemben, ami a szülők felelősségét veti fel.

Répás közölte: a falu békéjének és a feszültségek levezetésének érdekében jövő hét elején találkozóra várja a településen élő 200- 250 cigány képviselőit, majd hétfőhöz egy hétre "közmeghallgatást" tart, mert tart attól, hogy "a másik oldal" esetleg visszavágást tervez. "Az alapvető együttélési normák betartására és betartatására, illetve a fokozott óvatosságra és odafigyelésre akarom kérni a felnőtteket" - jelentette ki a polgármester, aki úgy véli: a 14 éves kislány tavalyi meggyilkolása óta bizonytalanságban és félelemben élő Kiskunlacházán nem elég az ismét fokozódó rendőri jelenlét. Maguknak a lakosoknak kell csírájában elfojtani az erőszak kisebb-nagyobb megnyilvánulásait - mondta.

A bicikliző kislány támadói menekülőre fogták, mikor járókelők jelentek meg, de a rendőrség hármukat elkapta. A rendőrségi szóvivő szerint a három fiút előállították a ráckevei rendőrkapitányságon, de a tanúvallomások után csak egyiküket gyanúsították meg csoportos rablás kísérletével. A rendőrségi szóvivő cáfolta a polgármester értesülését, miszerint a három fiatalt egy ceglédi nevelőintézetbe vitték volna. A rendőrségnek ehhez nincs joga, egyelőre mindhármukat elengedték - mondta a szóvivő. Szerinte kihallgatják majd a támadó csapat többi tagját is - tudják, hol kell keresni őket - , de nem mindenki vett részt aktívan a támadásban. Újabb tanúk meghallgatása után derülhet csak ki: lesz-e még további gyanúsított az ügyben - tette hozzá a szóvivő.