Jogerősen is képviselő lett Kivágóné utódja

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság is elutasította azt a kifogást, amely a Kivágó Iván Györgyné fővárosi képviselői utódjaként kiválasztott Bihary Gábor jelölését támadta meg. Az egyik állampolgár azért emelt kifogást, mert a Fővárosi Választási Bizottságnak az EP-választásra delegált tagjai is szavaztak róla.
Vágólapra másolva!

Jogerősen is fővárosi képviselő lett a mandátumáról nemrég lemondott Kivágó Iván Györgyné helyére jelölt Bihary Gábor, mivel a Legfelsőbb Bíróság pénteken elutasította azt a kifogást, amit a megbízólevél kiadása ellen nyújtott be egy választópolgár - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. A panaszos, aki korábban már több választási bizottsági döntést megtámadott, ezúttal azt vélte jogsértőnek, hogy az FVB azon tagjai is szavaztak a mandátum kiadásáról, akiket csak az európai parlamenti választás idejére delegáltak a testületbe a jelölő szervezetek. A hatályos választási szabályok szerint már több mint 10 éve ez az eljárásrend minden választási bizottságnál, mivel a törvény alapján a delegáltak mandátuma azonos a választott bizottsági tagokéval mindaddig, míg delegálásuk ideje le nem telik. Az OVB ezért elutasította a kifogást, a panaszos ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol szintén elutasították beadványát.

Demszky Gábor főpolgármester azért nem hívta össze a szokásos időpontra, a hónap utolsó csütörtökére a Fővárosi Közgyűlés soros ülését, mivel tartott attól, hogy valaki kifogást nyújt be az új fővárosi képviselő mandátuma ellen. A Legfelsőbb Bíróság döntése után Bihary Gábor jövő héten kedden átveheti képviselői megbízólevelét, szerdán pedig leteheti esküjét. A III. kerületi önkormányzat MSZP-frakcióját vezető Bihary 1994 és 2006 között már dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben, a városképvédelmi bizottságnak jelenleg is tagja. Kivágó Iván Györgynéhez hasonlóan ő a második olyan fővárosi képviselő, akinek mandátumát jogerősen a Legfelsőbb Bíróság hagyta jóvá.