Kétszáz éves ház bontása ellen küzdenek Jánoshalmán

Vágólapra másolva!
Érvényes a bontási engedély arra a Jánoshalma központjában álló kétszáz éves házra, amelyet szeretnének megmenteni helyi civil szervezetek. A ház a 19. század egyik leghíresebb publicistája, Ágai Adolf szülőháza, az önkormányzat egészségházat építene a helyére. A polgármester szerint a csaknem 860 milliós beruházásnak az idősek és betegek érdekében központi helyet kerestek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan bontani kezdik Jánoshalma főterén a 19. század híres lapszerkesztő-publicistájának, Ágai Adolfnak szülőházát, a bontást helyi civil szervezetek és lokálpatrióták eddig hiába próbálták megakadályozni. Az önkormányzat egészségházat épít az Ágai-ház helyére, csaknem 860 millió forintért.

A város központjában álló 200 éves házban eddig művelődési központ működött, de a bontási engedély már megszületett - mondta az [origo]-nak Zadravecz Mária muzeológus, aki hétfőn többek segítségével az emlékszobában pakolta össze az ott maradt tárgyakat. Az Ágai-ház lebontása ellen a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is tiltakozott, mert "a magyar sajtó 19. századi történetének oly kevés emlékhelyét sikerült megőrizni".

Az épület megmentése azért is fontos lenne, mert műemléki környezetben áll, a műemlék zsinagóga és a katolikus templom között - mondta Perczel Anna építész. Perczel szerint az Ágai-ház után lebontják a könyvtár épületét, majd az összes megmaradt egykori zsidó polgárházat. Az egyik polgárház helyén szórakoztatóközpont épül majd, a másik épület helyére egy élelmiszer-áruház kerül - állította Zadravecz Mária, aki szerint az átalakulás "érinteni fogja a központ legyszebb házait".

A bontás ellen küzdő helyi civilek azt állítják, a városközpontban több területen is helyet kaphatna az új egészségház, az önkormányzat azonban eltökélte, hogy ledózeroltatja az Ágai-házat. A civilek megtámadnák a döntést, de a bontási engedélyt hetek óta nem sikerült megszerezniük - mondta Zadravecz. Korábban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz (KÖH) fordultak, a műemléki védelmet azonban nem kapta meg a ház. A KÖH arra hivatkozott, hogy az épületet eredeti formájához képest már túlságosan átépítették.

Az önkormányzat érvényes építési engedéllyel rendelkezik, minden szakhatóság megadta a szükséges hozzájárulást. A bontásra árajánlatokat kértünk, ezek elbírálás alatt vannak - mondta az [origo]-nak Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere. Az új egészségházat csaknem 860 millió forintos beruházás keretében építik meg, a kivitelezőről később pályázaton döntenek.

A város képviselő-testülete más szempontokat vett figyelembe, amikor az Ágai-házról döntött. A polgármester szerint sokáig gondolkodtak a helyszínen, végül azért döntöttek így, mert az egészségháznak központi helyet kerestek. Az új intézményben a kistérség hat településének járóbetegeit látják majd el, a helyszín egyforma távolságra van a vasútállomástól, buszpályaudvartól és két gyógyszertártól.

Czeller Zoltán szerint Ágai Adolf emlékét Jánoshalmán nem ápolták még soha annyira tudatosan, mint az utóbbi években: posztumusz díszpolgári címet adtak neki, tavaly emléktáblát avattak szülőháza falán. "Javasolni fogom a testületnek, hogy az egészségház vegye fel dr. Ágai Adolf nevét" - tette hozzá a polgármester.