Kiadjuk az elhurcolt kislány anyját a franciáknak

Vágólapra másolva!
Magyarország kiadja Franciaországnak azt az orosz nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakkal vette el francia apjától hároméves lányukat. Irina Belenykaját Magyarországon fogták el, amikor kislányával megpróbálta átlépni az ukrán határt. A kiadatásról szóló döntés nem jogerős, mert Belenykaja fellebbezett.
Vágólapra másolva!

Magyarország átadja Franciaországnak Irina Belenykaját, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakkal ragadta el apjától hároméves lányukat - döntött a Fővárosi Bíróság nem jogerősen. Az orosz állampolgárságú nőt áprilisban fogták el Magyarországon, amikor megpróbálta átlépni a határt a kislánnyal.

A döntés nem jogerős, mert Belenykaja és ügyvédje fellebbeztek, így az átadásról a végső szót a Fővárosi Ítélőtábla mondja majd ki. Ha ott is a kiadásról döntenek, 10 napon belül át kell adni a nőt Franciaországnak. Friedman Róbert, Belenykaja ügyvédje a tárgyalás után azt mondta: a bíróság soron kívül terjeszti fel ügyüket a táblabíróságra, ezért akár már a jövő héten megszülethet a végleges döntés. A tárgyalás után zárt ajtók mögött úgynevezett "békeszerződést" írtak alá, amellyel a szülők a kislány családjogi helyzetét kívánják rendezni - tette hozzá, részleteket azonban nem mondott.

Belenykaja eddig ideiglenes letartóztatásban volt. A francia hatóságok súlyos testi sértéssel, valamint azzal gyanúsítják, hogy nem tartotta tiszteletben a kisgyerek elhelyezéséről szóló bírósági döntést: márciusban erővel ragadták el a gyereket apjától. A kislányt ismeretlenek rabolták el a dél-franciaországi Arles-ban, amikor az óvodából mentek haza, az apát pedig megverték. A magyar rendőrség a tiszabecsi határátkelőhelyen vasárnap azonosította az anyát és a kislányt, akit először egy nevelőotthonba vittek, ahonnan már aznap hazavitte az apja.

A kislány kettős, francia-orosz állampolgár, édesapja a francia Jean-Michel André, édesanyja az orosz Irina Belenykaja. A szülők 2007-ben Franciaországban váltak el, és a bíróság az apának ítélte a gyermeket. Anyja azonban Oroszországba vitte a gyereket, ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok viszont - az orosz jog alapján - Belenykajának ítélték a kislányt. Az édesapa 2008-ban vitte vissza a kislányt Franciaországba - szintén a másik fél engedélye nélkül -, ezért Oroszországban ellene nyomoznak gyerekrablás miatt. (Az ügy nemzetközi jogi hátteréről bővebben itt olvashat.)