Wellnesshotelekben képeznek hivatali vezetőket

Vágólapra másolva!
Szállodákban tart képzéseket több száz állami hivatali vezetőnek egy a Miniszterelnöki Hivatal által felügyelt központ. A szállodák közül több is kifejezetten wellnesshotelként hirdeti magát. A 47,8 millió forintos szállodai költség a szervezők szerint a válság és megszorítások idején is indokolt, mert máshol nem lehet elvégezni az oktatást, a programot pedig amúgy is az Európai Unió pénzeli.
Vágólapra másolva!

"Lobbi-bár széles italkínálattal, beauty-szalon, wellness-sziget (úszómedencével, pezsgőfürdővel, finn és infra szaunával, gőzfürdővel, jégkásazuhannyal)" - ezekkel csalogatja a látogatókat honlapján a bükfürdői Hunguest Hotel Répce Gold. Ezek a szolgáltatások minden vendég számára elérhetők, így azoknak az állami hivatalnoknak is, akik részt vesznek a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ által a hotelben tartott vezetőképzésen.

A Hotel Répce Gold egyike ugyanis annak a 18 szállodának, amelyek tulajdonosaival a Miniszterelnöki Hivatal által felügyelt központ szerződést kötött "vezetőképzéshez szükséges szállodai és éttermi szolgáltatás, valamint a képzéshez szükséges oktatási termek feltételeinek" biztosítására - olvasható a Közbeszerzési Értesítő május 11-i számában.

Osztályvezetőktől elnökig

A központ az [origo] kérdésére közölte, hogy a szállodákban zajló képzésekben az úgynevezett központi hivatalok és területi államigazgatási szervezetek vezetői (osztályvezetőktől elnökhelyetteseken át igazgatókig és elnökökig) vesznek részt, állami vezetők - tehát miniszterek vagy államtitkárok - azonban nem. Ez összesen 56 szervezet 648 munkatársa (közülük 408-at most képeznek vezetővé, 240 pedig már főnöki pozícióban van), akik egymást váltó turnusokban részesülnek a március elején kezdődött és június 4-én véget érő oktatásban. Egy-egy csoport néhány napot tölt el a szállodákban.

A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy a kormányzati személyügyi központ összesen nettó 47,8 millió forintot fizet a szállodáknak. Ez minden bizonnyal jól jön a hoteleknek, az ágazatot ugyanis különösen keményen sújtja, hogy az egyik fő bevételi forrásnak számító céges foglalások a válság miatt megcsappantak. "A vállalatok ezeken a költségeken spórolnak, elhalasztják például a továbbképzéseket" - magyarázta az [origo] kérdésére Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Kovács szerint pontos számok ugyan nincsenek, de 20-30 százalékra vagy még annál is nagyobbra becsülhető a visszaesés. Hozzátette, már tavaly év végén is érezhető volt a gyengülés, mostanra pedig egyértelművé vált.

Önismeret és kommunikáció

A kormányzati személyügyi központ kérdésünkre közölte, a válság és az általános megszorítások ellenére ők azért nem álltak el a szállodai képzésektől, mert azokat teljes egészében uniós forrásból finanszírozzák, ha pedig leállították volna a projektet, akkor elbukták volna ezt a támogatást. A központ hangsúlyozta, hogy az egész képzési programot még a válság kialakulása előtt, 2007-ben kezdték előkészíteni, az uniós támogatásról szóló szerződést pedig tavaly áprilisban írták alá.

Az oktatásban részt vevő hivatali vezetőknek többek között konfliktuskezelést, csoportépítést, önismeretet, kommunikációt tanítanak - derül ki a kormányzati személyügyi központ tájékoztatásából. Egy részüknek ugyanakkor lesz lehetőségük a kikapcsolódásra és ellazulásra is, a 18 - közbeszerzési pályázaton kiválasztott - szálloda közül 8 ugyanis vagy eleve wellnesshotelként hirdeti magát a honlapján, vagy pedig szolgáltatásai között kínál fürdőt és szaunát. A kormányzati személyügyi központ ugyan közölte, hogy "wellness szolgáltatást külön nem rendelt és nem finanszírozott", de ezek rendszerint minden vendég számára hozzáférhetők, legfeljebb a masszázsért és más hasonló kényeztetésekért kell extra díjat fizetni.

Négycsillagos hoteleket is választottak

A központ tájékoztatása szerint a helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legfeljebb háromcsillagos szállodák legyenek, az uniós projektben ugyanis maximum ennek a színvonalnak a finanszírozása engedhető meg. A központ által felsorolt szállodák valóban mind háromcsillagosak, kivéve kettőt - a már említett Hunguest Hotel Répce Goldot és az ipolytarnóci Christina Park Hotelt -, amelyek négycsillagosként hirdetik magukat a honlapjukon. A kormányszóvivői iroda közölte, hogy ezek a hotelekkel azért kötöttek mégis szerződést, mert azok vállalták, hogy háromcsillagos árat számolnak fel.

A központ szerint a képzések lebonyolításához mindenképp szükség van szállodákra, "ugyanis ilyen nagyságrendű képzés ilyen ütemezésű megszervezéséhez saját helyszínek nem állnak rendelkezésre". Felvetésünkre, hogy nem lehetetett volna-e megoldani a képzést ingyen is használható állami ingatlanokban, azt válaszolták, hogy ilyenek nincsenek, és az egyes minisztériumok háttérintézményei is csak bérleti díjért cserébe biztosítanának helyet egy ilyen nagyszabású program számára. A központ hozzátette ugyanakkor, hogy van két csoport, amelynek képzése saját helyszínen folyik, "mivel az adott állami szervezetek megfelelő infrastruktúrát tudtak biztosítani".