Hétmilliárdból modernizálja a kalasnyikovokat a honvédség

Vágólapra másolva!
Külföldi cégeket bízhat meg a Magyar Honvédség a hadsereg elavult kalasnyikovjainak felújításával - jelentették be kedden. Eredetileg magyar cégeket pályáztattak, az általuk rendbe hozott gépkarabélyokkal azonban minőségi problémák voltak. A honvédség több mint 7000 öreg kalasnyikovot szeretne modernizálni a következő 5 évben.
Vágólapra másolva!

Külföldi megoldást is keresnek a Magyar Honvédségnél rendszeresített Kalasnyikov típusú, AK 63-as gépkarabélyok modernizációjára - közölte szerdán Kádár Róbert dandártábornok. A hadsereg 2014-ig összesen 7700 elavult AK 63-ast akar felújítani, a külföldi lehetőségekkel párhuzamosan folytatódik a hazai fejlesztés is.

A honvédelmi tárca tavaly írt ki meghívásos pályázatot 150 gépkarabély modernizációjára. Erre két cég, a Bátori Épszol Kft. és a Combat Kereskedelmi Kft. nyújtott be ajánlatot, s készítette el a mintadarabokat - mondta Kádár Róbert az Országgyűlés honvédelmi bizottságának kihelyezett ülésén, a hódmezővásárhelyi laktanyában. A Magyarországon felújított mintadarabokkal azonban minőségi problémák voltak: a prototípusok tízezer lövéses haditechnikai ellenőrző vizsgálatát kétezer lövés után fel kellett függeszteni, mert mindkét fegyvertípusnál illesztési problémák jelentkeztek.

A magyar gyártóktól a hibák miatt a honvédség módosításokat és javításokat kért, amelyek után a tesztelés folytatható - mondta a tábornok. Ezzel párhuzamosan a NATO beszerzési ügynökségén keresztül is kiírtak egy pályázatot szintén 150 gépkarabély modernizációjára. Kádár Róbert azt mondta, amennyiben végül külföldi technológiát választanak, a fegyverek korszerűsítése akkor is helyben, magyar munkaerővel fog megtörténni.

A tavaly indult gépkarabély-modernizációs programra a honvédelmi tárca összesen 7,7 milliárdot szán, ennek a pénznek azonban csak mintegy 20 százalékát költik majd a fegyverek átalakítására. A feljavított fegyverekre már különféle tartozékokat is lehet majd csatolni, a maradék pénzből ezért modern kiegészítőket vesznek a kalasnyikovokhoz. A speciális kiegészítő eszközök közt például gránátvetők, éjszakai és nappali irányzékok, lézeres célmegjelölők, taktikai lámpák lesznek - mondta Márkly Ernő mérnök alezredes.

A honvédségnél rendszeresített AK 63-as karabélyokat 1978-ban tervezték, Magyarországon azonban csak a kilencvenes évektől állították rendszerbe őket, ezért a fegyverek technikai állapota a honvédség szerint jó. Az AK 63-asok tűzereje és tűzgyorsasága állítólag kiváló, használatuk egyszerű, és a fegyverek kevés karbantartást igényelnek. A kalasnyikovhoz rendszeresített lőszerből - bizonyos speciális igényeket leszámítva - a kiképzéshez tíz évre elegendő készlet áll rendelkezésre.

A meglévő fegyverek korszerűsítése mintegy feleannyiba kerül, mint a szükséges mennyiségű új gépkarabély beszerzése. A tízévnyi kiképzéshez szükséges lőszer ára pedig csaknem megegyezik a megvásárolni tervezett kiegészítőkével.