Díszállatok lesznek a Kossuth téri libák

Vágólapra másolva!
Kedvtelésből tartott díszállatok lesznek azok a libák, amelyeket a gárdisták engedtek szélnek egy áprilisi tüntetésen a Kossuth téren. Az állat-egészségügyi hatóság több hétig vacillált azon, mi legyen az állatokkal, végül állatvédő szervezetekhez kerültek.
Vágólapra másolva!

Három állatvédő szervezethez kerültek azok a libák, amelyeket Bajnai Gordon kormányának megalakulás ellen tüntetők engedtek szabadon április elején a Kossuth téren. A demonstráció után befogott állatokat először a Fővárosi Közterület-felügyelet ebrendészeti telepére vitték, itt várták a számukra kialakított külön kennelben, hogy közigazgatási eljárásban döntsenek a sorsukról.

Kozma Tamás, az ebrendészeti telep vezetője az [origo]-nak szerdán elmondta: az állat-egészségügyi hatóság végül úgy döntött, a libák nem használhatók sem élelmezési, sem takarmányozási célra, valószínűleg azért, mert ismeretlen eredetűek, nem tudni, hol és milyen körülmények közt nevelték fel őket. "Így a határozat értelmében a libákat csak úgynevezett kedvtelésből tartott díszállatként lehet tartani" - mondta Kozma Tamás.

A közterület-felügyelet felhívására olyanok jelentkezhettek az állatokért, akik a határozatban rögzített feltételeket biztosítani tudják. Végül három állatvédő szervezetre esett a választás, a libák így ezentúl a Noé Állatotthon Alapítvány, a Bottyán Equus Alapítvány és a Kutyamentsvár Alapítvány telepein élnek.

A libák köszönik szépen, jól vannak - válaszolta kérdésünkre Budai Tamás, a Kutyamentsvár állatotthon üzemeltetője. Mint mondta, valószínűleg végleg náluk maradnak, mert ha örökbe adnák őket, nem tudnák garantálni, hogy tényleg nem más sorsra szánják az állatokat. A hozzájuk került huszonkét Kossuth téri libával együtt a menhelyen már több mint negyven liba él.

A libákat a Magyar Gárda tagjai azért vitték a Parlament előtt szervezett áprilisi tüntetésükre, mert ezzel utaltak arra, hogy az akkor még miniszterelnök-jelölt Bajnai Gordon szerintük érintett a Hajdú-Bét csődjében, ami miatt sok libatenyésztő ment tönkre. A gárdisták a rendőrség által felállított kordonokkal lezárt területen szabadon engedték az állatokat, amelyek órákig sétálgattak csoportokba verődve a Kossuth téren.