Gyurcsányi fordulattal mentegetőzik előre Göncz

Vágólapra másolva!
Június 7-e után június 8-a lesz - mondta az EP-választásokra utalva Göncz Kinga, az MSZP listavezetője. Hasonlóan fogalmazott a tavalyi népszavazás előtt Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő. A MSZP veresége után Gyurcsány később mégis menesztette az egészségügyi minisztert, ami a koalíció felbomlásához vezetett.
Vágólapra másolva!

Nem lesz változás a június 7-i EP-választás után, minden megy tovább a maga útján - mondta hétfőn egy rendezvényen Göncz Kinga, az MSZP európai parlamenti (EP) listavezetője. Hetedike után nyolcadika lesz - válaszolta a listavezető arra a kérdésre, mi lesz június 7-e után.

Göncz szerint a Fidesznek is az az érdeke, hogy a válságkezelő lépéseket végrehajtsák és a jövő évi parlamenti választásokon már lehessen látni a válság végét. A válságkezelő kormány megalakításának egyik oka az volt, hogy Magyarország ne menjen bele a válság idején egy hosszú választási kampányba, az ország inkább azzal töltse az idejét, hogy elfogadja azokat a jogszabályokat, amelyek biztosítják Magyarország hitelességét - tette hozzá az MSZP listavezetője.

Hasonlóan fogalmazott a tavaly március 9-i - a vizitdíjról, a napidíjról és a tandíjról szóló - népszavazás előtt Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő. "Időnként azt kérdezik tőlem, hogy mi lesz március 9-e után. Szerintem a válasz meglehetősen egyszerű, március 9-e után március 10-e lesz" - írta tavaly február 22-i blogbejegyzésében Gyurcsány. A megfogalmazáson kívül abban is hasonlít a két szituáció, hogy a közvélemény-kutatások mindkét szavazás előtt az MSZP vereségét jelezték előre.

Az MSZP számára komoly kurdarccal végződő népszavazás után, március 29-én a kormányfő bejelentette Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését, ami gyakorlatilag a sokat támadott egészségügyi reformfolyamat befejezését jelentette. A miniszter menesztése után pedig az SZDSZ felbontotta az MSZP-vel kötött koalíciót.