Orbán: az MSZP válságának kezelése folyik

Vágólapra másolva!
Szombat délután tartotta Budapesten a Fidesz-KDNP EP-kampánynyitó nagygyűlését. Orbán Viktor, a Fidesz pártelnöke arról beszélt a rendezvényen, hogy valójában nem a gazdasági válság, hanem az MSZP válságának kezelése folyik. A Fidesz 22 fős európai parlamenti listáját Schmitt Pál vezeti, aki szerint a kormány eljátszotta Magyarország tekintélyét az Európai Unióban, és az EP-szavazáson a választók kifejezhetik szavazataikkal, ha sürgetni szeretnék a változást.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint Magyarországon nem a gazdasági válság kezelése, hanem a hatalmukat átmenteni akaró szocialisták politikai válságának kezelése folyik. "Ideje kimondani, (...) Magyarországon nem a gazdasági válság kezelése folyik, hanem az MSZP politikai válságának kezelése" - mondta a pártelnök szombaton a Fidesz-KDNP budapesti EP-kampánynyitó nagygyűlésén a Városligetben.

A Fidesz elnöke azt mondta: a Gyurcsány-Bajnai-korszak árát fizeti az ország az újabb MSZP-csomaggal, amelytől a helyzet nem jobb, hanem rosszabb lesz. A reménytelenség kormánya, a reménytelenség politikája soha nem fog kivezetni az ördögi körből - tette hozzá. Orbán szerint most azért kellene áldozatot vállalnia Magyarországnak, hogy "ők megússzák, hogy ők megmeneküljenek a felelősségre vonástól", azonban - folytatta - a Gyurcsány-Bajnai-kormány megmentéséért "ne vállaljon áldozatot az ország!"

Legyen vége már ennek a sok éve tartó sötét korszaknak, amelyben a tolvajszellem vált uralkodó ideológiává, az a tolvajszellem, amelyet a "szélhámos milliárdosok" szabadítottak az emberekre - mondta a pártelnök. "Lassan az egész ország a Gyurcsány-Bajnai korszak áldozata és kárvallottja" - tette hozzá a politikus, mire a nevek hallatán hangos fújolásba és füttybe kezdett a tömeg. Mint mondta, a "tolvajszellem politikusai" időről-időre álruhát váltanak, hol a jóléti rendszerváltó, hol a lendületes baloldali, hol az elszánt reformer álcájába bújt a Gyurcsány-Bajnai korszak. Most megint átöltözik, és a válságkezelő álcát öltötték magukra - jelentette ki.

A pártelnök szerint ezért ugyanazt kell tenni, mint amit megtettek a csepeliek, a ferencvárosiak, és amit számos időközi választáson megtettek az emberek. "Együtt, egyszerre kell kimondanunk, amit eddig csak külön-külön mondhattunk" - jelentette ki arra utalva, hogy június 7-én lehetősége nyílik mindenkinek, hogy egyszerre mondja ki az egész ország: elég. "Legyünk ott mindannyian, és a változás nem marad el" - tette hozzá Orbán Viktor, aki a már ismert "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" szavakkal búcsúzott közönségétől.

Schmitt is szavazni küldte az embereket

Schmitt Pál, a Fidesz EP-listájának vezetője arról beszélt, hogy szerinte a június 7-i választás sokkal többről szól annál, mint hogy a Fidesz és a KDNP jelöltjei bejussanak az európai parlamentbe. Minél többen menjenek el szavazni, hiszen ezen a választáson azok a szavazópolgárok is kifejezhetik a szándékukat, akik a változást sürgetik - mondta Schmitt.

A Fidesz listavezetője szerint a párt EP-képviselőinek nehezítette a munkáját az elmúlt öt évben, hogy a kormánytól "a legritkább esetben" kaptak információkat arról, hogy a kabinet milyen álláspontot akar képviselni. Schmitt szerint többször előfordult, hogy a kormány a magyar érdekek ellen foglalt állást az EU-ban, és eljátszotta Magyarország tekintélyét. Öt évvel ezelőtt Magyarország sok tekintetben elöl volt az Európai Unióban, de mára több fontos mutató terén sereghajtóvá vált - mondta.

A három órától gyülekező embereket a Kós Károly sétányon a Széchenyi fürdőnél felállított színpadon magyar népzene fogadta. A Kós Károly sétány mindkét oldalán - egészen a Hősök terétől - felállított pavilonokban magyaros termékeket - ruhákat, élelmiszereket és édességeket - kínáltak az érkezőknek. A sétányon felállított pultoknál a Fidesz aktivistái aláírásokat gyűjtenek azért, hogy az Országgyűlés elé kerülhessen a párt három csapás elnevezésű törvényjavaslata, amely a visszaeső erőszakos bűnelkövetők büntetését szigorítaná.

A Fidesz országos választmánya január közepén döntött a párt 22 fős EP-listájáról, amelyet Schmitt Pál vezet, aki a most befejeződő ciklusban is EP-képviselő volt. A lista második helyére Szájer József került, aki jelenleg a Fidesz EP-frakciójának vezetője, őt Gál Kinga EP-képviselő és Áder János, az Országgyűlés alelnöke követi.

MSZP: a Fidesz a konfliktusexport programjával indul

Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje szerint Orbán Viktor a Fidesz budapesti EP-kampánynyitóján elmondott beszédéből az derült ki, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a konfliktusexport programjával indul az európai parlamenti választásokon. Hozzátette, amiből elég volt, az a válság, a megosztottság és a gyűlöletkeltés. Szerinte a Fidesz elnöke belpolitikai csatatérré kívánja silányítani az európai intézményeket, ahogy azt az elmúlt öt évben is tették.