Tárki: 53 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP előtt

Vágólapra másolva!
A Tárki legújabb kutatása szerint továbbra is jelentősen vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben. Az elmúlt egy hónapban valamelyest nőtt az MSZP tábora, de szavazóinak elbizonytalanodása is érzékelhető.
Vágólapra másolva!

A Tárki május 7. és 20. között felvett adatai szerint nincs jelentős változás a pártok támogatottságában: a Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt.

Májusban a pártválasztók körében a Fidesz 41 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztóknál 53 százalékponttal vezetett az MSZP előtt (míg márciusban 39, áprilisban 42 százalékpontnyi volt a különbség), így mostanra a biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága 70 százalékra nőtt, míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 17 százalék (márciusban 23 százalékon, áprilisban pedig 22 százalékon állt) - olvasható a Tárki szerdán nyilvánosságra hozott összefoglalójában.

A honlapon olvasható jelentés szerint az elmúlt egy hónapban valamelyest nőtt az MSZP szavazótábora, azonban a kormánypárt szavazóinak elbizonytalanodása is érzékelhető és ugyanez igaz az SZDSZ szavazóira is. A közlemény szerint az MDF szavazóinak száma csökkent. A Jobbik erősödik, folytatva az előző hónapok tendenciáját.

Az elmúlt hónapokban érzékelhető alacsony választási hajlandóság májusra tovább csökkent: jelenleg 42 százalék menne el biztosan szavazni, ha most vasárnap lenne a választás (márciusban 48 százalék, áprilisban pedig 44 százalék volt ez az arány). Az európai parlamenti választások esetében még ennél is alacsonyabb az arány: mindössze a megkérdezettek egyharmada mondta, hogy biztosan elmegy szavazni jövő hét vasárnap (31 százalék). Ugyanakkor ez az arány még mindig magasabb, mint amit a Tárki Lengyelországban (29 százalék), Csehországban (15 százalék) és Szlovákiában (14 százalék) mért.