Elhalasztották Kolompár perét az EP-választás miatt

Vágólapra másolva!
Az EP-választáson induló jelölteknek járó mentelmi jog miatt elhalasztotta a bíróság Kolompár Orbán OCÖ-elnök és társainak büntetőperét. Kolompár és egy másik vádlott az MCF Roma Összefogás listáján indul. Ha nem szereznek mandátumot, folytatják ellenük a büntetőeljárást.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti (EP) választás miatt elhalasztotta a Kecskeméti Városi Bíróság a Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és három társa ellen indított büntetőper keddre kitűzött tárgyalását - közölte az MTI-vel pénteken Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság sajtótitkára.

A gyanúsítottak közül ketten ugyanis regisztrált jelöltként szerepelnek egy párt - listáján az MCF Roma Összefogás - a június 7-eiválasztáson, ezért mentelmi joguk van. A bíróság attól függően folytatja az eljárást, hogy milyen eredményt érnek el a vádlottak az EP-választáson. Ha mandátumot szereznek, akkor megilleti őket a mentelmi jog, amennyiben nem, úgy új tárgyalási napot tűznek ki.

A Kecskeméti Városi Ügyészség 2008. decemberében emelt vádat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt Kolompár és társai ellen. A vád szerint a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet - melynek szintén elnöke Kolompár Orbán - valótlan számlákkal igazolt - egy pályázaton nyert 13 millió forint vissza nem térítendő támogatásból - 7,2 millió forintot. Az OCÖ elnöke gyanúsított egy másik ügyben is, melyben a vám- és pénzügyőrség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítja.