Vágólapra másolva!
Tilos lesz a dohányzás az éttermekben, az aluljárókban, a játszótereken, a vonaton és a zárt légterű buszmegállókban, ha a parlament ősszel elfogadja a most beterjesztett törvénymódosítást. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának javaslata azt is szabályozza, hogyan lehet cigarettát árusítani, illetve a dohánytermék dobozán milyen szöveget és képet kell kötelezően feltüntetni. A szabályok megszegése miatt kiszabható bírságok összege is emelkedik.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén egyhangú támogatással küldte a plenáris ülés elé azt a bizottsági önálló indítványt, amely szigorítaná a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek forgalmazásáról szóló törvényjavaslatot. Ha a parlament ősszel elfogadja a törvénymódosítást, akkor nem lehetne rágyújtani az éttermekben, az aluljárókban, a játszótereken, a vonaton és a zárt légterű buszmegállókban. A javaslat azt is szabályozza, hogyan, milyen körülmények között lehet cigarettát árusítani, illetve milyen és mekkora méretű szöveget, és - újdonságképpen - képet kell feltüntetni a dohánytermék dobozán.

Kökény Mihály, a bizottság szocialista elnöke elmondta: a módosítások között szerepel az is, hogy ha egy munkáltató vagy az intézményvezetés úgy dönt, az adott munkahelyen tilos dohányozni, akkor a jövőben nem kell kötelezően kijelölni helyet a dohányzásra.

30-100 ezer forint közötti bírság

A bírságok összege is emelkedik, a javaslat szerint a dohányzással összefüggő tilalmak és korlátozások megsértése esetén legalább 30 ezer, legfeljebb 100 ezer forint lehet a bírság. A dohányzóhelyek kijelölésével és a dohányáru forgalmazásával kapcsolatos előírások megszegéséért legalább 200 ezer, legfeljebb 500 ezer forint lesz a bírság, ha azt a kötelezettségek betartásáért felelős személyre róják ki. Intézmények, cégek esetén legalább egymillió, legfeljebb ötmillió forintra rúg majd ez az összeg.

Az ellenőrzés minden hatósági szerv feladata, de a bírság kiszabása az ÁNTSZ hatásköre lesz- mondta Kökény Mihály, hozzátéve, hogy nem a közterület-felügyelők fogják a helyszínen a bírságot kiszabni.

Jövő januártól léphet életbe

Ha a parlament ősszel elfogadja a módosításokat, 2010. január 1-től lépnek életbe a szigorítások, de az éttermekre és a képi figyelmeztetésre vonatkozó szabályozás csak a jövő év második felétől lesz érvényes - fejtette ki a szocialista politikus, aki szerint így lesz felkészülési idő.

A bizottsági ülésen mind a Fidesz, mind az MSZP jelezte, hogy frakciószinten még nem tárgyalták a javaslatot, de támogatják a szigorításokat. Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa elmondta: egyetértenek a szabályozással, de csak a szigorítás nem elég. Mint mondta, be kell vezetni iskolákban az egészségtan oktatását, amely alapján már gyermekkorban felhívják a káros szenvedélyek veszélyeire és következményeire a figyelmet. A politikus hozzátette, ha a döntéshozók, a közéleti szereplők nem mutatnak jó példát, nem ér semmit a szabályozás, márpedig szerinte "az egészségügyi miniszter dohányzik, füstöl az Egészségügyi Minisztérium, és dől ki a füst az Országos Egészségbiztosítási Pénztár épületéből is".