Der Standard: Bajnai a válság mellett a szélsőségesektől is tart

Vágólapra másolva!
A belső problémákat emelte ki Bajnai Gordon miniszterelnök az osztrák Der Standard című lapnak adott interjújában. Bajnai támadta az országot hátráltató két nagy pártot, viszont megvédte a kormány takarékossági intézkedéseit. Az is kiderült: Bajnai az 1930-as évek megismétlődésétől tart.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak nemcsak a globális gazdasági válsággal, hanem jelentős, belső okokból fakadó problémákkal is szembe kell néznie - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az osztrák Der Standard napilapnak adott interjúban, amely az újság szerdai számában jelenik meg.

A két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti "ellenségeskedés" azt eredményezte, hogy az ország "újra és újra elhalasztotta" a szükséges reformok bevezetését az elmúlt tíz évben - nyilatkozta a kormányfő.

Bajnai védelmébe vette a nemrég elfogadott takarékossági intézkedéseket, köztük az áfa 20-ról 25 százalékra való emelését és a 13. havi nyugdíj eltörlését, arra hivatkozva, hogy Magyarország "nem lábal ki kemény és fájdalmas intézkedések nélkül ebből a válságból". A miniszterelnök azt mondta, hogy a magyarok 70 százaléka osztja ezt a nézetet egy közelmúltban készült közvélemény-kutatás szerint.

A kormányfő tart attól, hogy a szélsőjobboldal megerősödik az országban. "Mint ahogy azt az 1930-as évekből tudjuk, válság idején a szélsőségesek könnyebben megvethetik a lábukat" - fogalmazott a kormányfő az APA hírügynökség szerint.