Fegyelmit kapott két rendőr a Cozma-gyilkosság miatt

Vágólapra másolva!
Nem reagáltak elég gyorsan a Cozma-gyilkosságra a helyszínen lévő szolgálaton kívüli rendőrök - állapította meg a rendőrség fegyelmi vizsgálata. A rendőrség szerint a rendőrök "sok tekintetben mindent megtettek", és nem volt elvárható, hogy a gyilkosság idején közbeavatkozzanak, ennek ellenére fegyelmi büntetést kaptak.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi büntetést kapott két rendőr, akik a Cozma-gyilkosság idején szolgálaton kívül a helyszínen tartózkodtak - mondta az [origo]-nak Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőröket azért rótták meg, mert nem kellő gyorsasággal jelentették kollégáiknak a gyilkosságot.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott 26 éves kézilabdázóját február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A bárban szórakozó kézilabdázóba belekötött egy társaság, s az utcán folytatódó dulakodás közben a sportolót halálos szúrás érte.

Korábban a rendőrség azt állította, hogy a rendőrök nem is látták a bűncselekményt, majd pedig azt, hogy mindent megtettek, amit lehetett. Marian Cozma veszprémi kézilabdázó meggyilkolása előtt összesen 4 szolgálaton kívüli rendőr tartózkodott a helyszín közelében, a Patrióta lokálnál, egyikük azonban még a gyilkosságot megelőző dulakodás kezdete előtt elment. A gyilkosság idején egy rendőr a lokálban, kettő pedig az utcán, a lokál előtt tartózkodott.

Derzsy Péter, a Cozma-ügy nyomozásának vezetője múlt csütörtökön a veszprémi képviselő-testület ülésén azt mondta, hogy a Patrióta lokálban lévő szolgálaton kívüli rendőrök "megtettek mindent, amit abban a helyzetben meg lehetett tenni" - írta a Veszprém megyei Napló. Február végén ugyanakkor a rendőrség az [origo]-nak még azt mondta, hogy a helyszínen lévő rendőrök egyike sem látta a bűncselekményt, ezért nem is tudtak intézkedni (Erről szóló korábbi cikkünket itt találja).

"Valóban megtettek sok tekintetben mindent, amit lehetett" - magyarázta kedden a két állítás közötti ellentmondást az [origo]-nak Váradi Piroska, aki szerint a veszprémi napilap pontatlanul idézte a nyomozás vezetőjének szavait. "Szolgálaton kívüli fiatal rendőrökről van szó, akiknek jogukban állt alkoholt fogyasztani" - mondta, hozzátéve, hogy pont azért nem volt elvárható tőlük a közbelépés, mert előtte alkoholt fogyasztottak. "Megvizsgáltuk, és nem sértették meg sem a szolgálati szabályzatot, sem a rendőrségi törvényt" - mondta a szóvivő.

A rendőrség szolgálati szabályzata szerint, ha a szolgálaton kívüli rendőr bűncselekményt észlel, szolgálatba helyezheti magát és intézkedhet. Ennek azonban az a feltétele, hogy a rendőr ne legyen "szeszes italtól befolyásolt állapotban", illetve úgy ítélje meg, hogy az intézkedést sikeresen be is tudja fejezni.

Váradi Piroska szerint a szolgálaton kívüli rendőrök a kiérkező kollégáknak segítettek a helyszín biztosításában, és végig együttműködtek a hatóságokkal. Fegyelmit azért kaptak mégis, mert "nem reagáltak elég gyorsan az eseményekre" - mondta a szóvivő. Erről fegyelmi vizsgálat döntött, ez azonban belső személyzeti anyag, ezért a rendőrség nem hozza nyilvánosságra.

A Cozma-ügynek eddig hét gyanúsítottja van, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak. Öt személyt, R. Sándort, N. Győzőt, Sz. Ivánt, P. Gábort és B. Csabát társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó, valamint súlyos testi sértéssel, továbbá csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítja a rendőrség. Egy budapesti férfit és egy nőt - utóbbi van szabadlábon - bűnpártolással gyanúsítanak.