Alkotmányellenes a tubesi radart ellehetetlenítő rendelet

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisítette a pécsi közgyűlés rendeletét, amely kizárta a Pécs közelében lévő Tubes hegyre tervezett katonai radar építését. Az Ab azt kifogásolta, hogy a pécsi közgyűlés már hatályon kívül helyezett rendeleteket módosított többször is. Kedden újabb tárgyalás következik a radar ügyében.
Vágólapra másolva!

Alkotmányellenes a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendelet - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab). Az Ab formai okból semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet december 31-i hatállyal.

A formai ok, hogy a pécsi közgyűlés már korábban hatályon kívül helyezett határozatokat módosított 2006 és 2008 között. 2006-ban hatályon kívül helyezték a radarról szóló 2004-es alaprendeletet, mert új építési szabályzatot és szabályozási tervet határoztak meg. A vizsgálat során kiderült, a közgyűlés a 2006-ban alkotott új építési rendeletét rövid idő után szintén hatályon kívül helyezte, majd 2006 és 2008 között többször is alkotott rendeletet a hatályon kívül helyezett 2004-es rendelet módosításáról.

Az Ab megállapította, hogy a 2006-ban alkotott, valamint a 2006 és 2008 között született módosító rendeletek megalkotása ellentétes az alkotmánnyal, mivel már hatályon kívül helyezett jogszabály módosításáról szólnak.

Az Ab megsemmisítette a város építési szabályzatáról és szabályozási tervéről, illetve annak módosításáról szóló több rendeletét, de a jogbizonytalanság elkerülése miatt nem azonnali, hanem csak december 31-i hatállyal.

A Pécs közelében lévő Tubes hegyre tervezett nagy hatótávolságú katonai radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium és civil szervezetek, illetve a pécsi önkormányzat között tavaly májusban közigazgatási per is kezdődött, melybe a jövő nemzedékek ombudsmanja is bekapcsolódott. Ebben a perben kedden lesz a következő tárgyalás a Fővárosi Bíróságon.