Potenciális H1N1-fertőzötteket figyel az ÁNTSZ

Vágólapra másolva!
Nem kell új biztonsági intézkedéseket bevezetni a H1N1 vírus magyarországi megjelenése miatt - közölte szombaton az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc szerint további fertőzéseket egyelőre nem találtak Magyarországon, de figyelik azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek az eddigi egyetlen hazai beteggel. A főorvos az [origo]-nak elismerte, hogy Magyarország valószínűleg mégsem fogja jóval a világ előtt kifejleszteni saját védőoltását.
Vágólapra másolva!

Nem változott a magyar járványügyi helyzet azzal, hogy felbukkant az első H1N1-es fertőzés az országban - mondta az [origo]-nak Falus Ferenc országos tiszti főorvos szombat délután. A főorvos szerint Magyarországon a veszély nem lett nagyobb, és újabb, szigorúbb intézkedéseket sem kell bevezetni, mivel "már mindent bevezettek hetekkel ezelőtt".

Az Egészségügyi Minisztérium péntek délután jelentette be, hogy megtalálták az első új típusú influenzával fertőzött beteget Magyarországon (erről bővebben itt olvashat). A beteg egy brazil férfi, akit az egri kórházban kezeltek, és idő közben már meggyógyult.

Mivel a H1N1 - a többi influenzavírushoz hasonlóan - már a tünetek jelentkezése előtt egy nappal is képes fertőzni, van rá esély, hogy a beteg brazillal kapcsolatba került emberek elkapták a kórt. Az ÁNTSZ munkatársai ezért folyamatosan vizsgálják és figyelemmel kísérik azon személyek állapotát, akik érintkeztek a beteggel - mondta az [origo]-nak Falus.

A tiszti főorvos szerint néhány tíz emberről van szó, akiket a következő 7-12 napban figyelnek meg. Azért csak ennyit, mert a betegség átadásához szorosabb érintkezésre van szükség: "azoknál, akik mellett a beteg elhaladt az utcán, a fertőzés veszélye közelít a nullához" - mondta a tiszti főorvos. Szerinte fertőzés esélye olyanoknál áll fenn, akik tartósan egy helyiségben, például egy háztartásban éltek a beteggel.

Az ÁNTSZ egyelőre további fertőzöttről nem tud - tette hozzá Falus, aki szerint a lehetséges érintettek közül is főleg a gyerekek állapotát figyelik. Az új influenzavírus kimutatására szolgáló vizsgálatok folyamatosak, azok egy része lezajlott, a többi jelenleg folyamatban van.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy azokat, akik a férfivel egy gépen érkeztek Magyarországra, nem vizsgálják, hiszen letelt az az idő, amikor még értelme lenne a vizsgálatoknak.

Betegség Egerben, tesztelés Budapesten

Az első Magyarországon regisztrált beteg esetében az első tesztek még nem mutatták ki a H1N1 jelenlétét, az egri kórház továbbküldte a mintát az Országos Epidemiológiai Intézetbe, és végül ott mutatták ki a vírust. A procedúrára azért volt szükség, mert a budapesti központ az az Egészségügyi Világszervezet által is regisztrált labor, ahol az úgynevezett PCR gyorstesztekkel hitelt érdemlően, tíz perc alatt pontosan be lehet azonosítani az új vírustörzset.

Ugyanez a megyei kórházaktól nem várható el, azoknak annyit kell tudni megállapítani, hogy a betegnek influenzavírus van a szervezetében - mondta Falus. A tiszti főorvos hozzátette: az Országos Epidemiológiai Központba már közel 2 hete megérkeztek azok a speciális primerek, amelyek segítségével a genetikai gyorsteszt szinte azonnal felismeri a H1N1 új törzsét.

Vakcina-verseny: elúszik a vadvírus-projekt

Bár Bujdosó László, a pandémiás prevenciós bizottság elnöke korábban többször ígérte, hogy Magyarországnak az egész világnál előbb lesz védőoltása az új típusú influenza ellen, ez a terv elúszni látszik. Falus Ferenc tiszti főorvos az [origo]-nak elmondta: most már valószínűbb, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kifejlesztett, genetikailag módosított vírustörzsből fogunk vakcinát gyártani, akár a világ többi országa.

Korábban Bujdosó arról beszélt, hogy a magyar laboratóriumok egyedülállóan biztonságosak, ezért azokban el lehet kezdeni a vakcina gyártását a vírus vad, fertőző formájából is, és így nem kell várni annak "megszelidítésére", vakcinagyártáshoz való genetikai átalakítására. Az ígéretek szerint a vadvírusból egy hónappal a világ előtt készült volna el a magyar vakcina, a vad vírusminta pedig már május első hetében megérkezett Magyarországra, így azzal a munkákat is megkezdték.

Pénteken, három héttel a vadvírus megérkezése után a WHO által megszelidített mintát is megkapta Magyarország, és szombaton Falus már azt mondta az [origo]-nak, hogy várhatóan ezt részesítik előnyben. "Most már nincs szükség a vadvírusra, mivel sokkal biztonságosabb a WHO által kiválasztott törzset használni" - fogalmazott a tiszti főorvos. Persze a vadvírusos kísérletek sem állnak le, ha az mégis előbb lesz eredményes, akkor még abból is lehet vakcina, de valószínű, hogy a tömeges termelést a WHO mintájából fogják elkezdeni - tette hozzá. A főorvos arról nem beszélt, hogy mi történt a vadvírusból fejlesztett vakcina 3 hetes előnyével.