Orbán bizalmi szavazásnak tartja az EP-választást

Vágólapra másolva!
A Bajnai-kormányról szóló bizalmi szavazás lesz az európai parlamenti választás Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint. A pártelnök szerint a kormányváltással nem történt más, mint amikor a bt-ben helyet cserélt a bel- és a kültag, de lényegében ugyanazok irányítják az országot. Orbán nyolcszázalékos gazdasági visszaesést jósol.
Vágólapra másolva!

A június 7-i európai parlamenti választás bizalmi szavazás lesz a most hivatalba lépett kabinetről - jelentette ki Orbán Viktor Fidesz-elnök a Szabad Európa Központ Magyarország többre képes című vitasorozatának befejező konferenciáján pénteken. Orbán szerint június 7-én a politika ismét kikerül az utcára, kikerül az emberek közé, "és mód nyílik arra, hogy egy általános állampolgári bizalmat szavazzunk, vagy bizalmatlanságot jelentsünk be."

A Fidesz elnöke több mint félórás előadásában hosszan beszélt a most megalakult kormányról, és mint mondta, a régi-új, MSZP-SZDSZ-koalíció az "összeomlás koalíciója lesz", amely elvezethet az ország pénzügyi és szociális összeomlásához. Megszületett a reménytelenség koalíciója - fogalmazott Orbán -, a "Reménytelenség Bt.", amelyben a beltag let a kültag, a kültag pedig a beltag, de ettől a társaság maradt az, ami volt.

Orbán szerint az új kormány névsora 88 százalékban olyan személyekből áll, akik benne voltak korábbi kormányokban is. "Volt cirkusz, komédia, de ezeken a trükkökön már mindenki átlát: ugyanazok ugyanazt folytatják tovább, amit eddig is csináltak" - mondta. A pártelnök szerint az új kormányfő kiszivárgott programja alapján "még olyanabb", mint az előző, "gyurcsányi mértékegységben" számolva 120-130 százalék a teljesítménye, mert Gyurcsány Ferenc programja kevesebb megszorítást tartalmazott.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte minimum nyolcszázalékos lesz a gazdasági visszaesés, szemben a miniszterelnök által prognosztizált 5-5,5 százalékkal. "Hát hol él ez az ember, barátaim?" - tette fel a kérdést. A Fidesz elnöke kitért arra is, hogy a jó nemzetpolitika feltétele a bizalom helyreállítása és a nemzeti vagyon. Ezért kijelentette: meg kell üzenni azoknak, aki a még létező nemzeti vagyon eladásán törik a fejüket, hogy ne tegyék, nem jó ötlet. Sem a föld- sem a vízvagyon nem eladó, ezért ne is adják el, mert vissza fogják venni - tette hozzá.