Embercsempészeket fogtak a repülőtéri rendőrök

Vágólapra másolva!
Kommandósok fogtak el két embercsempészt, akik egy menekülttáborból szökött palesztint juttattak Olaszországba - közölte a repülőtéri rendőrség szóvivője. A rendőrség szerint a hamis papírokkal érkező bevándorlók átszállóhelyként használják Magyarországot Nyugat-Európa felé.
Vágólapra másolva!

Embercsempészeket fogtak el Budapesten a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) kommandósai - közölte Horváth Katalin Fanni, az RRI szóvivője szerdán. Az egyiptomi férfi és magyar társa egy palesztinnak segített Olaszországba jutni, mindketten szabadlábon védekezhetnek.

A két férfire egy bejelentés miatt elrendelt nyomozás során figyeltek fel a rendőrök, és még a múlt héten fogták el őket Kőbányán - mondta Horváth. A gyanúsítottaknak a rendőrség szerint tudomása volt arról, hogy az általuk Olaszországba juttatott, korábban a debreceni befogadó állomáson tartózkodó palesztin bevándorlónak semmilyen okmánya nem volt. Az elfogott egyiptomi férfi tíz éve élt legálisan Magyarországon, több vendéglátóhelyet üzemeltetett, és már volt büntetve embercsempészetért.

Horváth az ügy hátteréről elmondta: mióta Magyarország a schengeni övezet tagja, sokan hamis okmányokkal próbálnak az országba jutni, vagy itt átszállni. Ha ez kiderül, nem utasítják ki őket azonnal, mert menedékjogot kérhetnek, és ezzel a szóvivő szerint sokan visszaélnek.

A menedékeljárás és a büntetőeljárás során vagy előzetes letartóztatásba helyezik a hamis papírokkal érkezőket, vagy szabadlábon maradnak, és előbb Békéscsabára, majd Debrecenbe kerülnek. Innen embercsempészek segítségével "könnyedén" eljuthatnak Nyugat-Európába - mondta a szóvivő. Az egyiptomi és a magyar férfi által megszöktetett palesztin is így jutott el Olaszországba.