"110 százalék Gyurcsány" - a Fidesz reakciója a Bajnai-csomagra

Vágólapra másolva!
"110 százalék Gyurcsány" - mondta a Bajnai-kormány válságkezelő programjáról a Fidesz szóvivője, aki szerint a megszorítás családok százezreit hozza majd lehetetlen helyzetbe. Az MDF szerint a programról csak a konkrét parlamenti döntések alapján lehet majd nyilatkozni, de szerintük ez a programról a kormánypártoknak kell eldönteniük, támogatják-e.
Vágólapra másolva!

Ez a megszorító MSZP-csomag, aminek végrehajtását ma Bajnai Gordon bejelentette, brutális, felhatalmazás nélküli és oly mértékben bünteti az embereket, hogy családok tíz- és százezreit fogja lehetetlen helyzetbe hozni - reagált a kormányfő bejelentésére Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Szijjártó szerint "az MSZP-csomag" azokat az embereket bünteti, akik Magyarország jelenlegi állapotáról nem tehetnek.

A Fidesz szerint a Bajnai-program "sokkal brutálisabb", mint bármely eddigi Gyurcsány-csomag. Szijjártó szerint azt lehet mondani, hogy "Bajnai Gyurcsányabb a Gyurcsánynál." "Ha a számok nyelvén akarnék fogalmazni, akkor Bajnai 110 százalékig Gyurcsány" - mondta a legnagyobb ellenzéki párt szóvivője. Szijjártó szerint a kormányprogram bejelentése egy "mélyen antidemokratikus jelenet volt", mert Bajnait soha senki nem választotta meg, "ennél fogva illegitim".

A Fidesszel szoros szövetségben együttműködő KDNP közölte, hogy ők Bajnai Gordontól kérnek lemondást. "Bajnai Gordon a válságra való tekintettel lemondást kért Magyarországtól. Magyarország a válság és a megroppant bizalom okán lemondást kér Bajnai Gordontól, akit soha senki, semmire nem választott meg" - fogalmazott Halász Zsuzsa szóvivő.

MDF - A kormánypártoknak szól

Dávid Ibolya MDF-elnök közleménye szerint a vasárnap bejelentett Bajnai-programot 2002 óta alapozzák meg a kormánypártok és a Fidesz. Hét évvel ezelőtt ugyanis az MDF kivételével minden párt megszavazta a 100 napos programot, amely a párt szerint a lejtőre vitte az országot. Ezt Dávid szerint 2006-ban egy felelőtlen ígéretversenybe fajuló választási kampánnyal fejelték meg, majd azóta tétlen kormányzás rontja tovább a helyzetet.

Dávid Ibolya szerint most az MSZP és az SZDSZ arra szövetkezett, hogy az elmúlt hét év hibáit megpróbálja kijavítani, és Bajnai Gordon programjával a kormánypártokat kívánja megszólítani. "Mindenekelőtt az MSZP-SZDSZ feladata megválaszolni, elfogadják-e vagy sem a nekik címzett programot" - írta az MDF elnöke, aki szerint a program jövőjéről csak a kormánypártok konkrét parlamenti döntését követően lehet beszélni.