Vágólapra másolva!
Üzemanyaghiány miatt gyakorlatok maradtak el, feleslegesen újítottak fel lőtereket, a létszámcsökkentés miatt kevés tapasztalt tiszt maradt az egységeknél - többek között ilyen hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszéknek haderőreformról szóló jelentése. Az ÁSZ szerint mindezek ellenére a tárca sikeresen oldotta meg a nemzetközi missziókat.
Vágólapra másolva!

Több ponton is kritizálja a 2005 után indult haderőreformot az Állami Számvevőszék (ÁSZ) áprilisi jelentése.

Az ÁSZ szerint az önkéntes haderőre való áttérésnek több előnye is volt, átláthatóbbá vált például a Honvédelmi Minisztérium felépítése: a korábbi 32 hivatalból már csak 7 működik. Hiába karcsúsították azonban az apparátust, a feladatok száma nem csökkent, ez pedig túlterheltséget, túlmunkát okozott a honvédségnél.

Nyugdíjazással építettek le

A hadsereg létszámának csökkentése - egy 2008 decemberi rendelet 24 950 főben határozta meg az állomány nagyságát - az ÁSZ szerint úgy valósult meg, hogy a tisztek nagy arányban nyugdíjba mentek, így kevés tapasztalt vezető maradt az egységeknél. A Számvevőszék szerint ezek a tendenciák veszélyeztetik az állományt, illetve nemzetközi misszóra készülő egységek felkészítését.

Az ÁSZ több olyan hiányosságot is szóvá tett, amelynek pénzügyi oka voltak. Kevés pénz jutott a logisztikai feladatokra, például szállítási infrastruktúrára, mérőműszerekre, missziós felszerelésekre. Az ÁSZ szerint ezek többször a katonai tevékenységet is hátráltatták, előfordult, hogy gyakorlatok maradtak el üzemanyaghiány miatt - olvasható a jelentésben.

Átgondolatlan fejlesztések

A reform időközben többször módosult, így előfordult, hogy a megkezdett fejlesztések egy idő után feleslegessé váltak. Ilyen volt például a pétervásári veszélyeshulladék-gyűjtő kialakítása, vagy a csornai lőtér rekonstrukció.

A takarékossági intézkedések miatt a haderőreform kényszerpályákra került, több a NATO felé tett vállalást - például a földfelszíni felderítő rendszerek telepítését - el kellett halasztani. Nem tudtuk teljesíteni azt a 2006-ban tett vállalást sem, hogy a GDP 1,81 százalékát védelmi kiadásra fordítjuk. Sőt az ÁSZ szerint ennek a célkitűzésnek nem is volt realitása. A jelentés ennek ellenére kiemeli, hogy a honvédelmi tárca a nemzetközi missziókat sikeresen látta el.

Az ÁSZ kifogásolja azt is, hogy a honvédelmi tárca informatikai rendszerét több önálló hálózat alkotja, így az nem átlátható, és drágán működtethető.

A Számvevőszék többek között azt javasolta a tárcának, hogy dolgozzon ki toborzási stratégiát a létszámarányok javítása érdekében, vizsgálja felül a logisztikai ellátás működését, tegye ésszerűbbé a vagyongazdálkodást.