Feljelentés a Vértes áramszerződései miatt

Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz a Vértesi Erőmű igazgatósága a cég tavaly megkötött, majd felmondott áramvásárlási szerződései miatt. A Kapolyi László szocialista képviselő cégével kötött üzlet 11 áramnagykereskedőnek okozott kárt, akik akár 20 milliárd forintot is követelhetnek az állami tulajdonú erőműtől.
Vágólapra másolva!

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a Vértes Erőmű Zrt. (VE) igazgatósága a cég 2008-ban megkötött, az idei évre vonatkozó áramkereskedelmi szerződései miatt - közölte az [origo] érdeklődésére az erőmű vezetése.

Mint azt az [origo] korábban megírta, az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) többségi tulajdonában lévő erőmű előző vezetése tavaly december 31-én mondta fel a 2009-re 11 áram-nagykereskedővel, összesen 210 megawatt villamosenergia megvételére kötött szerződéseit. A felmondásért a felelősséget a VE Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő cégére, a System Consulting Zrt-re (SC) hárította.

A VE az áramot - kiegészítve 40 megawatt saját termeléssel - Kapolyi cégének adta volna tovább, de az SC december végén "gazdasági lehetetlenülésre" hivatkozva felmondta a szerződést. Emiatt a VE is kénytelen volt felmondani a nagykereskedőkkel kötött szerződéseit, amivel az egyik érintett kerekedő szerint mintegy 70 millió euró (20 milliárd forint) kárt okozott a cégeknek, amit - ha nem sikerül megegyezni - bíróságon fognak követelni.

Bár a közvetlen összefüggést az MVM nem ismerte el, a VE január 12-i rendkívüli közgyűlésén azonnali hatállyal menesztették Gálos Tibor vezérigazgatót és a teljes igazgatóságot, és a korábbi közlekedési és energiaügyi minisztert, Szabó Pált választották elnök-vezérigazgatónak. A részvények 98,5 százalékát birtokló MVM már korábban felkérte a VE felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja ki a vitás szerződéseket.

Az erőmű közlése szerint a felügyelőbizottság lefolytatta a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutott, hogy "felmerül annak alapos gyanúja, hogy a Vértesi Erőmű Zrt. nevében eljáró egyes személyek büntetőjogi felelőssége fennáll". Ezért a felügyelőbizottság felkérte az igazgatóságot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, vagyis tegyen büntetőfeljelentést.