Együtt zsugorítaná a parlamentet az MDF és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Három közös törvényjavaslatot nyújtott be a választási rendszer megváltoztatására az SZDSZ és az MDF. Mindegyikben 200 fős parlamentet és egyfordulós választást javasolnak. Az 5 százalékos bejutási küszöb eltörlését egyik párt sem kérte a javaslatokban.
Vágólapra másolva!

Három változatban is benyújtotta az Országgyűlésnek az SZDSZ és az MDF közös javaslatát, amely a parlamenti képviselők választásáról szóló törvényt módosítaná és csökkentené a parlamenti képviselők számát.

A szabad demokrata Magyar Bálint és Világosi Gábor, valamint az MDF-es Csapody Miklós és Karsai Péter által benyújtott javaslat három változatának közös eleme a 200 fős Országgyűlés és az egyfordulós választás. Így lerövidítenék a kampányidőszakot, és csökkentenék az erre fordított költségeket. A parlamentbe bejutás küszöbe - mindegyik változat szerint - öt százalék maradna.

Mint a kedden benyújtott javaslat indoklásában olvasható, "mindegyik változat arányosabb képviseletet tesz lehetővé, mint a jelenlegi rendszer". A javaslatot jegyző politikusok a három változatot azzal indokolják, hogy ezzel is jelezni kívánták: számukra minden megoldás elfogadható, amely a képviselők számának csökkentéséhez, az arányos képviseleti rendszer érvényesítéshez és költségkímélő megoldáshoz vezet.

A., Fele listán, fele egyéniben
Az A-változat alapján a választópolgárok összesen száz egyéni választókerületi és száz listás országgyűlési képviselőt választanának meg. Az indoklás szerint az úgynevezett "egy szavazatot kétszer értékelő rendszerben" a listás szavazatok elosztása nem a töredékszavazatokon, hanem a választópolgárok közvetlen szavazatain alapulna, így a kisebb pártoknak is biztosítana lehetőséget az Országgyűlésbe kerülésre.

B/1., Egyetlen országos lista
A B/1-változat szerint a választópolgárok párlistákon választanák meg az Országgyűlésbe kerülő képviselőket, független jelöltek nem indulhatnának. A javaslat indoklása szerint az országos pártlistás választási rendszer "sokkal arányosabb, mint a rendszerváltáskor megalkotott szisztéma. A parlament összetételében jobban tükröződik a társadalom politikai vélemény- és érdektagoltsága". A benyújtók megjegyzik: a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat átvehetik az országos pártlistán megválasztott képviselők.

B/2., Regionális pártlisták
A regionális választási listás rendszert tartalmazó B/2-változat szerint a megszűnő egyéni választókerületi képviselői funkciókat, a regionális pártlistán megválasztott országgyűlési képviselők vennék át. E javaslat fontos eleme - szemben az előző változattal -, hogy független képviselőjelöltek is versenyezhetnek a parlamenti mandátumokért.

Új választókerületek

A javaslat három változatot tartalmaz a választókerületek meghatározására is, amelyek megfelelnek az Alkotmánybíróság korábbi döntéseinek. Az A-változat esetében az Országgyűlés saját hatáskörébe vonná a választókerületek meghatározásának jogát, így az erről szóló korábbi rendelet hatályát veszítené. A B/1-változat szerint az ország egy választókerületet alkot, míg a B/2-változat létrehozná a regionális választókerületeket.

A javaslat melléklete alapján a dél-alföldi régió 27, a dél-dunántúli 19, az észak-alföldi 30, az észak-magyarországi 25, a közép-dunántúli 22, a közép-magyarországi 57, míg a nyugat-dunántúli régió 20 mandátumot kapna.