Szilvásy: Nincs jel etnikai indítékra a cigányok elleni támadásoknál

Vágólapra másolva!
Nincs etnikai indítékra utaló jel és nem áll semmilyen szervezet az elmúlt hónapok cigányellenes támadásai mögött - jelentette ki szerdán Szilvásy György titokminiszter. Bár a nyomozást folytató Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója korábban azt mondta, kapcsolat van az általuk vizsgált támadások között, és az elkövetői kör azonos lehet, az NNI és Szilvásy titkársága szerint sincs ellentmondás az állítások között.
Vágólapra másolva!

Szilvásy György titokminiszter az ATV szerdai műsorában azt mondta, "nincs egy olyan szervezet, amely a romák ellen az utóbbi időszakban elkövetett erőszakos cselekmények mögött állna". Az esetleges elkövetőkről ennél többet nem mondott.

Bár Szilvásy szerint nem egyetlen szervezet áll az elmúlt hónapokban cigányok ellen elkövetett támadások mögött, múlt pénteken a nyomozást vezető Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója, Petőfi Attila ennek némileg ellentmondóan nyilatkozott a támadásokról. Petőfi bejelentette, hogy összefüggést mutatnak a halálos áldozatokat követelő támadások, "az eddigi adatok szerint bűncselekmény-sorozatról van szó, az elkövetői kör feltehetően azonos".

Az NNI szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy a bűncselekmények rasszista indíttatásúak, ezzel szemben Szilvásy csütörtökön azt mondta, "a Szervezett Bűnözés Elleni Központ bázisában semmilyen olyan jel nincs, ami arra utal, hogy ennek (azaz az etnikai indíttatásnak) valóságalapja lenne". "A Nemzetbiztonsági Hivatal kompetenciája a szervezett bűnözés esetleges állami-, politikai-, hatósági összefonódásainak vizsgálata. E téren semmi nyoma az etnikai színezetnek" - fogalmazott a miniszter.

Ha a támadások között összefüggés is van, ez még nem jelenti azt, hogy szervezett erő áll mögöttük - közölte az [origo] megkeresésére Szilvásy György titkársága. Bartha László, az NNI szóvivője az [origo]-nak határozottan állította, hogy a két nyilatkozat között nincs ellentmondás. "Mi azt mondtuk, hogy szerintünk két-három főről lehet szó, nem beszéltünk bűnszervezetről" - fogalmazott. Az NNI által vizsgált hét támadás között "mi összefüggést látunk" - mondta. Etnikai indíttatásra utaló nyomokról pedig az NNI sem beszélt - tette hozzá.

Az elmúlt hónapokban hét helyszínen támadtak cigányokra, a támadásokban négyen meghaltak, négyen megsebesültek. A legutolsó támadás a tatárszentgyörgyi gyilkosság volt, amit múlt hét hétfőre virradóra követtek el. Ismeretlenek agyonlőttek egy kisfiút és az édesapját, akik égő házukból menekültek, két másik gyermeket pedig megsebesítettek.