Surányi akkor vállalja, ha mindenki támogatja

Vágólapra másolva!
Surányi György szerint egy válságkezelő kormánynak minden parlamenti párt támogatására szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen. Az SZDSZ már jelezte, hogy a szocialisták három jelöltje közül csak Surányit tartják támogathatónak. Fodor szerint ezzel teljesült az SZDSZ által hétfőn szabott határidő, vagyis az, hogy csütörtökig legyen jelölt.
Vágólapra másolva!

A válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok "eltérő hőfokú, de világos" támogatását - mondta az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának szerdán Surányi György korábbi jegybankelnök, akit az MSZP elnöksége - Glatz Ferenc akadémikus és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke mellett - miniszterelnök-jelöltnek javasolt.

Surányi Brüsszelből adott nyilatkozata szerint "végtelenül megtisztelő, a felelősséggel tisztában lévén súlyosan nyomasztó", hogy a neve egyáltalán szóba került. "A döntés azonban nincs az én kezemben" - tette hozzá Surányi, aki jelenleg a CIB Bank elnöke. A volt jegybankelnök szerint az új választás nélkül, új keretek között létrejövő - a pártokhoz szorosan nem kötődő, noha azoktól "nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő" - válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok támogatását.

Az SZDSZ Surányit akarja

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán a közrádió reggeli műsorában jelentette ki, hogy pártja Surányi Györgyöt akarja miniszterelnöknek a Gyurcsány Ferenc által kedden felsorolt három név közül, mert őt tartják az egyetlen feltétel nélkül elfogadható személynek. Fodor a jelöltekkel kapcsolatban azt mondta: a volt jegybankelnök megfelel annak a két szempontnak, hogy helyreállítsa a bizalmat a kormányzat iránt, illetve, hogy politikai nyomástól mentesen tevékenykedjen. A pártelnök szerint ő az egyetlen, aki körül nincsenek kérdőjelek. Bár az SZDSZ csak szerdán nevezte meg Surányit, már korábban is sejteni lehetett, hogy a párt által meghatározott kritériumoknak ő felel meg legjobban.

Surányi korábban a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta, rajta nem múlik a múlik a megegyezés, de a feladatot csak akkor vállalja el, ha a parlamenti pártok elfogadják őt. A szakember hétfőn és kedden is tárgyalt a pártokkal, többek között az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz elnökével is találkozott külön-külön. Az MTI kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Surányi a megbeszéléseken mindhárom pártvezetővel közölte: akkor fontol meg egy ilyen felkérést, ha nyilatkozatban garantálják, hogy kormánya nem lesz folyamatosan a pártok céltáblája.

Surányi Orbán Viktortól nem kapott ígéretet arra, hogy az új kabinetet nem bírálja majd a legnagyobb ellenzéki párt. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán személyesen is közölte Surányival: nem támogatja az általa vezetett kormányt.

Fodor: Nem muszáj megegyezni

Surányi pozíciója nem 100 százalékos még az MSZP-ben sem: [origo]-nak kedden az MSZP elnökségének egy névtelenséget kérő tagja azt mondta: bizonytalanságot okozott, hogy Surányi Orbán Viktor felé is kikacsingatott, és éreztette, hogy csak akkor vállalná a feladatot, ha a Fideszre is számíthat. A szerdai Magyar Nemzet közben azt írta, hogy több MSZP-s képviselő, köztük Karsai József, Szanyi Tibor és Tóth Károyl is ellenzi Surányi miniszterelnökké választását.

Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erre reagálva azt mondta: "érdeklődéssel hallja" a megosztottságról szóló az értesüléseket. "Nem volt ilyen kiszorítás, nem szemezgettünk" - mondta arra a felvetésre, hogy az elnökség és a frakció egésze nem áll Surányi György mögött. A politikus ugyanakkor hozzátette: az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodás nem lehet ultimátum vagy diktátum.

Lendvai Ildikó frakcióvezetője az MSZP szerdai délutáni zárt frakcióülése után azt mondta: a szocialista frakció kész az elnökség által javasolt miniszterelnök-jelöltek bármelyikét támogatni. Arra kérdésre, hogy lehetnek-e az MSZP-nek újabb jelöltjei, úgy reagált: abban maradtak, hogy az elnökség által javasolt három szakembert támogatják. Ezzel szemben az MTI-nak név nélkül nyilatkozó szocialista képviselők azt mondták: frakció alapvetően támogatja az elnökség jelöltjeit, de többek szerint tovább kell folytatni a gondolkodást arról, ki lehet még alkalmas miniszterelnöknek.

Lendvai azt mondta: szerdán már nem tart egyeztetést az MSZP és az SZDSZ delegációja. Nincs végső határidő, amikor a tárgyalások befejeződnek. Arra törekszünk, hogy viszonylag gyorsan megállapodásra jussunk, de nem adtunk ultimátumot és határidőt egymásnak - közölte. A frakcióvezető szerint a szocialista képviselők egyetértettek abban, hogy az előre hozott választást el kell kerülni, mert ennek jelentős kockázata van az ország számára válságkezelés tekintetében. Több szocialista politikus az MTI-nek azt mondta: az előrehozott választás elkerülése érdekében azok is támogatni fogják az új miniszterelnököt, akár Surányit is, akik nem szívesen látnák őt ebben a pozícióban.

Surányi megválasztásáról Fodor Gábor szerda reggel azt mondta, hogy jelenleg az ország érdeke egy cselekvőképes kormány, ezért az SZDSZ bízik a személyéről való megegyezésben. Fodor a másik lehetséges forgatókönyvről, a Fidesz által szorgalmazott előre hozott választásokról azt mondta, hogy az legalább fél év kiesést hozna, miközben az országnak azonnal lépnie kellene. "Nem kell mindenáron megegyezni, és lehet, hogy a vége mégis előre hozott választás lesz, de amíg esély van, törekedni kell megtalálni azt a közös halmazt, amelyben mindkét párt, az MSZP és az SZDSZ elképzelései egyesülni tudnak" - mondta Fodor.

A pártelnök hozzátette: a válságkezelő program vitájába mind a három miniszterelnök-jelöltet be kell vonni. A lehetséges programelemekről az SZDSZ elnöke nem beszélt, csak annyit mondott: egyértelmű, hogy olyan program kell, amelynek alapja a Reformszövetség programja - olvasható a rádió honlapján. Fodor ugyanakkor hozzátette: ahogy az idő múlik, a Reformszövetség programját is korrigálni kell.

Vértes: Sürgős teendők vannak

Nem lát túl nagy esélyt politikai konszenzusra Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, noha az ország szempontjából ezt nagyon fontosnak tartaná. Vértes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, sürgős teendők vannak, gyors lépésekre van szükség, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzéséért, a válság hatásainak csökkentéséért haladéktalanul meg kell indítani a szerkezeti reformokat.

Vértes azt mondta, akkor vállalná a miniszterelnök-jelöltséget, ha a politikai erők támogatják a programját. Megkereséséről annyit mondott, előzetesen egyeztettek vele, de még nem kérték fel jelöltnek. "Egyszerre kell változtatás és stabilitás, az embereknek meg kell mutatni azt, hogyan fogják túlélni ezt a helyzetet" - fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!