Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően június 7-re tűzte ki Sólyom László köztársasági elnök az európai parlamenti választást. Ezzel hivatalosan kezdetét vette a kampány. A választáson 22 képviselői helyért versengenek majd a pártok. 
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök 2009. június 7-ére, vasárnapra tűzte ki az európai parlamenti választást - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A közlemény szerint a választásokat az Európai Unió által meghatározott időtartamon belüli napra kellett kitűzni. Sólyom László bejelentésével kezdetét vette a hivatalos kampány.

A parlament honlapján található naptár szerint a voksolást június 4. és 7. közt kell lebonyolítani. Magyarországon hagyományosan vasárnap rendeznek választásokat, ezért már korábban valamennyi közéleti szereplő a június 7-ei nap bejelentését valószínűsítette. A magyar törvények szerint az államfőnek a választást megelőző 72. napig - vagyis március 27-éig - kellett kiírnia annak időpontját, így egy nappal a határidő letelte előtt történt a bejelentés.

22 képviselői hely

Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe, ez kettővel kevesebb, mint ahány magyar képviselő jelenleg van. Az európai parlamenti választáson 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon az itteni listák valamelyikére. Erre azoknak van lehetőségük, akiknek magyarországi lakóhelyük van, és április 30-áig kérik a névjegyzékbe vételüket a helyi választási irodáktól. A névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a helyi jegyzőknek május 10-éig kell az Országos Választási Irodához (OVI) eljuttatniuk.

Az így összegyűlt adatok alapján az OVI május 20-ig tájékoztatja a többi EU-s tagállamot a Magyarországon névjegyzékbe vettekről. Az OVI ugyanilyen módon értesül a többi tagállamban névjegyzékbe vett magyar állampolgárok adatairól, őket kiveszik a magyarországi névjegyzékekből, hogy ne szavazhassanak kétszer.

Minimum húszezer ajánlószelvény kell

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, az első magyar EP-választást még abban az évben, június 13-án tartották. Az Európai Unió minden tagállama maga dönthet arról, milyen szabályok szerint választja meg saját EP-képviselőit. A magyar választási rendszerben pártlistákra szavazhatnak a magyar állampolgárok és - kérelemre - más uniós tagállamok polgárai is voksolhatnak ezekre , ha van magyarországi lakhelyük. Ugyanígy egy másik tagországban élő magyar állampolgár is kérheti, hogy ottani jelöltekre voksolhasson, ám mindenki csak egy országban élhet választójogával. A külföldön tartózkodó, de magyarországi listára szavazni kívánó választópolgárok a magyar külképviseleteken adhatják le szavazatukat.

Az a párt vagy pártszövetség állíthat listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjt. Magyarország egyetlen választókerületnek számít, így csak országos pártlistákra lehet szavazni. Csak az a pártlista szerezhet magyar európai parlamenti mandátumot, amelyik elérte az összes érvényesen leadott szavazat öt százalékát.