Sólyom szerint új választás kellene

Vágólapra másolva!
Alkotmányosan nem kifogásolható a konstruktív bizalmatlansági indítvány, viszont ez megoldás a legkevésbé demokratikus - mondta a Magyar Televíziónak a tervezett kormányfő-váltásról Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő szerint az igazi megoldás csak egy előre hozott választás lehetne. Az MSZP és az SZDSZ szerint Sólyom nyilatkozatával pártszimpátiáját nyilvánította ki, a Fidesz tiszteletben tartja véleményét.
Vágólapra másolva!

"Ma már olyan a helyzet, hogy csak egy előrehozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széles körű felhatalmazással rendelkező kormány tud felállni" - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Televíziónak adott interjújában szerdán. Az államfő szerint csak egy ilyen kormánynak lenne elég háttere ahhoz, hogy hosszú távú, többéves programot megvalósíthasson, és így ki tudja vezetni az országot a válságból.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány olyan eszköz, mely alkotmányosan ebben a helyzetben nem kifogásolható - mondta az államfő, aki szerint azonban tudni kell, hogy ez kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt választanak meg, az új kormány programját pedig nem kell sem bemutatni, sem megvitatni.

"Nem szól a jövendő kormányprogramról"

"A konstruktív bizalmatlansági indítványnak pontosan az a lényege, hogy nem szól a jövendő kormányprogramról" - mondta Sólyom, aki szerint a jelenlegi kísérlet bevallottan átmeneti és rövid távú válságkezelést céloz meg, és "ez az az eszköz, az összes lehetséges technika közül, mely a legkevésbé demokratikus". A felvetésre, hogy egy új választás akár féléves késlekedést is jelenthetne, Sólyom azt mondta: a jelenlegi megoldás biztosan egy év késlekedést okoz.

Az MTV interjúja az államfővel

Sólyom László szerint a június 7-i európai parlementi választás "egy országos méretű bizalmi szavazás lesz". Ezen ugyan cáfolhatatlanul ki fog derülni, hogy az emberek "milyen érzelmi támogatást tudnak adni az egyes pártoknak", de ennél többet nem lehet tőle várni - fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy egy előre hozott választáson azonban a pártoknak meg kell küzdeniük a bizalomért.

Sólyom szerint csak akkor fogják helyreállítani a hitelességet, ha valóban olyan kampány lesz, melyben reális programok hangzanak el, és amely nem hiteget senkit. Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja - emelte ki Sólyom, aki szerint a miniszterelnök épp azért jelentette be a távozási szándékát, mert a szavahihetősége súlyosan sérült.

Az államfő reagált arra is, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán élesen bírálta, és politikai elfogultsággal vádolta meg az ügyészség és a bíróságok egy részét. Sólyom szerint nem szabad megengedni ilyen kijelentést, mert az súlyosan veszélyeztetni az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat.

A Fidesz tiszteletben tartja Sólyom László véleményét - mondta Szijjártó Péter a párt szóvivője szerdán. Szijjártó szerint a Fidesz továbbra is úgy véli, hogy Magyarországnak erős kormány kell, erős kormány pedig csak új választás nyomán jöhet létre.

MDF: Nem szerencsés érvelés

Az MDF szerint az előre hozott választás a legdemokratikusabb és leghatékonyabb megoldás, de alkotmányos háttere, a 205 fős MSZP-SZDSZ-es parlamenti többséggel szemben, nem biztosított. A jobboldali párt ugyanakkor nem tartja szerencsésnek a köztársasági elnök érvelését, mivel szerintük az államfőnek az a feladata, hogy azt figyelje: betartják-e alkotmányos kötelezettségeiket a pártok. Az MSZP által kezdeményezett konstruktív bizalmatlansági indítványra viszont a Magyar Alkotmány lehetőséget biztosít.

Az MDF szerint a legfontosabb szempont, hogy Magyarország kormányozhatóvá váljon és az új miniszterelnök olyan programot vigyen véghez, mellyel ki lehet lábalni a válságból. Ha az előrehozott választáshoz a parlamenti képviselők többsége nem elég bátor, akkor más megoldást kell találni, ilyen a konstruktív bizalmatlansági indítvány - közölte Dávid Ibolya MDF-elnök.

MSZP, SZDSZ: Sólyom pártszimpátiájáról nyilatkozott

"A köztársasági elnök urat bírálni nem szokás, kommentálni nem illendő. Ezért tisztelettel csupán arra hívnánk fel a figyelmét, hogy a köztársasági elnöknek a szavazófülkében kell kifejeznie pártszimpátiáit, és nem közjogi méltóságként tett nyilatkozataiban" - közölte Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető az államfő nyilatkozatára reagálva. Lendvai szerint nem az a baj, ha az elnök magánvéleménye egybeesik egy pártéval, hanem az, hogy ezt hivatalos nyilatkozataiban teszi közzé, és ezzel direkt politizálásra vállalkozik.

Kiss Péter kancelláriaminiszter kormánytagként nem szeretné minősíteni Sólyom László szavait, közéleti szereplőként viszont vitában áll a köztársasági elnök álláspontjával. Ha sikerül egy szélesebb politikai hátterű, válságkezelésben hatékony és cselekvőképes kormányt kialakítani, akkor időt nyernek. Ha az előre hozott választásokkal foglalkoznának, az idővesztés lenne - mondta szerdán, a szocialista frakció konzultációjának kezdetén.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese Lendvai Ildikóhoz hasonlóan úgy kommentálta az államfő szavait, hogy nem szerencsés, ha nyilatkozataiban hangot ad pártszimpátiájának. Gusztos szerint meg kell adni a miniszterelnök által megjelölt két hétnyi esélyt arra, hogy új kormányfője és új kormánya legyen az országnak. Ha ez nem hoz eredményt, ők készek megszavazni a parlament feloszlását, és jöhetnek az előre hozott választások.

Amikor indokolt lett volna, hogy az államfő megszólaljon - például tavaly nyáron, mikor a melegfelvonulás résztvevőit kövekkel dobálták -, akkor Sólyom László csendben maradt, és akkor sem nyilvánított véleményt hetekig, amikor romákra gyújtották rá házaikat - mondta Gusztos.