Reménykedik az új nukleáris blokkban Molnár Csaba

Vágólapra másolva!
Molnár Csaba energiaügyi miniszter reméli, hogy tavasszal a parlament megszavazza az új nukleáris termelőkapacitás kiépítését Magyarországon. A kormány számításai szerint 1000 megawatt kapacitás beruházás mintegy 2,5-3 milliárd euróba kerülne.
Vágólapra másolva!

Molnár Csaba energiaügyi miniszter szombaton ismertette a kormány legutóbbi ülésén született döntést arról, hogy elvi hozzájárulást kérnek a parlamenttől új atomerőművi blokk, illetve blokkok építésének előkészítéséhez. A miniszter fontosnak nevezte a képviselők támogatását a tudományos és a civil szféra mellett. "Reményeink szerint a képviselők a tavasz folyamán nagy többséggel mondanak igent új nukleáris termelőkapacitás kiépítésére, hiszen 2005-ben a parlament a meglévő blokkok üzemidő hosszabbításáról több, mint 90 százalékos igennel szavazott" - mondta.

A blokk típusáról a kormány határoz majd - közölte-, a költségek a típustól és kapacitástól függenek. A kormány számításai szerint 1000 megawatt kapacitás beruházás mintegy 2,5-3 milliárd euróba kerül. Molnár az MTI kérdésére hozzátette: az Országgyűlés elvi döntését követően kezdődhetnek meg az előkészületek.

Molnár Csaba a beruházás előnyei között említette, hogy az új atomerőművi kapacitások csökkentik Magyarország függőségét az importtól, valamint azt, hogy a nukleáris energia olcsó, környezetkímélő és segíti az ország klímaváltozással kapcsolatos európai uniós vállalásainak teljesítését. A Paksi Atomerőmű telephelyén megvalósuló beruházásnak gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő szerepe is van - hangsúlyozta a miniszter. Példaként hozzáfűzte: a Finnországban épülő beruházáson négyezren dolgoznak, az alvállalkozók száma pedig eléri a kétezret.

A miniszter a legfrissebb közvéleménykutatásra hivatkozva közölte, hogy a múlt év augusztusától nőtt az atomerőmű társadalmi elfogadottsága. Új atomerőmű építését a megkérdezettek 71 százaléka indokoltnak tartja, korábban csak 58 százalék támogatta. A megkérdezettek 87 százaléka vélte úgy, hogy az atomerőmű csökkenti az importfüggőséget, a korábbi felmérés idején ez az arány 17 százalékponttal alacsonyabb, 70 százalék volt. A közvélemény-kutatás szerint a Paksi Atomerőmű biztonságosabb a világ többi nukleáris áramtermelőjénél, még az európai unióban működő atomerőműveknél is.

Arra az újságírói kérdésre, hogy amint arról Gyurcsány Ferenc korábban beszélt, lesz-e népszavazás ebben a kérdésben, Molnár Csaba azt mondta: a kormány a törvény előírásainak megfelelően a parlamenttől kér hozzájárulást.