Nekimegy a kormánynak az MDF

Vágólapra másolva!
Konstruktív bizalmatlansági indítványt akar benyújtani a kormányfő ellen a jövő héten Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki Bokros Lajos volt pénzügyminisztert jelölné kormányfőnek. Az indítvány benyújtásához 78 képviselő aláírására van szükség, amiből állítólag 28 van meg. Az MDF már Bokros EP-listavezetői jelölése miatt a pártszakadás szélére jutott, és Csáky András képviselő távozása miatt hamarosan megszűnhet a frakció is.
Vágólapra másolva!

"Önökön múlik, egy hét múlva ki lesz a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vagy Bokros Lajos" - jelentette be napirend előtti felszólalásában Dávid Ibolya, az MDF elnöke, hogy jövő héten konstruktív bizalmatlansági indítványt kíván benyújtani a kormányfő ellen. Dávid Bokros Lajos volt pénzügyminisztert, a párt európai parlamenti listavezetőjét kívánja megnevezni kormányfő-jelöltként.

A pártelnök szerint az elmúlt napokban többen felvetették, hogy Bokrosra nem Brüsszelben, hanem itthon lenne szükség. Dávid azt mondta, itt a lehetőség arra, hogy egy "Európa-szerte ismert, hiteles szakember" vezesse ki Magyarországot a válságból. A konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásához 78 képviselő aláírására van szükség, ezért az MDF egy indítványt köröztet az Országgyűlésben, amihez a képviselők támogatását kéri.

Egy neve elhallgatását kérő ellenzéki képviselő [origo]-nak azt mondta, eddig 28 - MDF-es, MSZP-s és SZDSZ-es - képviselő írta alá az indítványt. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke ezzel szemben azt mondta, ez a szám csupán kábítás. Szerinte az SZDSZ-ből biztosan senki nem írta alá az indítványt, és úgy véli, az MSZP és a Fidesz képviselői sem írnák alá azt.

Megszűnhet az MDF-frakció

Alig fél órával Dávid felszólalása előtt - néhány hónapon belül másodszor - a megszűnés szélére sodródott az MDF parlamenti frakciója, miután Csáky András képviselő bejelentette, a párt után - jövő hétfői hatállyal - kilép a képviselőcsoportból is, és a jövőben független képviselőként kíván dolgozni. A döntést maga Csáky jelentette be a frakció hétfői ülése után. Azt mondta, eddig azért várt a kilépés bejelentésével, mert azt gondolta, meg tudja gátolni, hogy Bokros Lajos neve fémjelezze az MDF-et.

Csáky azért távozik a pártból, mert nem ért egyet a szombaton elfogadott, Bokros Lajos által vezetett európai parlamenti választási listával. "A Magyar Demokrata Fórum azzal, hogy európai parlamenti választási listájának élére két olyan személyt kíván tenni, akiknek a politikai hitvallása, eddigi tevékenysége idegen az MDF politikai szellemiségétől, lezárta egy történelmi korszakát" - írta közleményében Bokrosról és a lista második helyét megkapó Habsburg Györgyről a politikus.

Forrás: MTI

Csáky András bejelenti távozását

Az MDF országos választmánya szombaton rendkívül szoros szavazás után bólintott rá arra, hogy Bokros legyen a párt európai parlamenti listájának a vezetője. A döntés miatt Olajos Péter, a párt jelenlegi EP-képviselője is bejelentette: kilép az MDF-ből. Hasonló döntést hozott Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Droppa Béla Pest megyei alelnök pedig azt közölte, lemond minden, a pártban betöltött tisztségéről.

Nyíltan ellenezte Bokros jelölését Boross Péter egykori miniszterelnök, Katona Kálmán képviselő és Hock Zoltán elnökhelyettes is. Utóbbi a frakcióülés után azt mondta, ő maga is elgondolkodik azon, hogy kilép a pártból, mert nem tartja az MDF elveivel összeegyeztethetőnek Bokros jelölését. Nem támogatta a volt pénzügyminisztert több megyei szervezet sem. A pártvezetés ennek ellenére kitartott Bokros mellett, és az országos választmány végül 48-44 arányban megszavazta az elnökség által javasolt listát. Bokros az MTV A szólás szabadsága című műsorában maga is azt mondta, jelölésével az MDF kockára tette a létét és az egységét is.

Tíz ember kell

Egy parlamenti frakció fennmaradásához a házszabály szerint tíz fő szükséges. A párt országgyűlési képviselőcsoportját 2008 őszén azért fenyegette a megszűnés, mert Almássy Kornél képviselő kizárása, illetve a Tisztelet Társasága által delegált Vas János kilépése miatt létszáma kilenc főre csökkent. A frakciót akkor az mentette meg, hogy Lengyel Zoltán független - korábban fideszes - országgyűlési képviselő csatlakozott az MDF képviselőcsoportjához.

Miután Csáky úgy döntött, jövő hét hétfői hatállyal lép ki a frakcióból, Herényi Károly frakcióvezetőnek három napon belül, jövő hét szerdáig kell bejelentenie távozását az Országgyűlés elnökének. Ha kifut a határidőből, akkor a házelnök hivatalból állapítja meg a képviselőcsoport megszűnését. Csáky távozása miatt tehát az MDF-nek tíz napja maradt, hogy meggyőzzön egy független képviselőt, lépjen be az MDF képviselőcsoportjába.

Jelenleg öt független képviselő van a parlamentben: közülük ketten - Almássy és Vas - volt MDF-esek, Gyenesei István önkormányzati miniszter, Császár Antal pedig kevesebb, mint fél éve távozott a Fidesz-frakcióból, tehát egyelőre nem léphet be más képviselőcsoportba. Az egyedüli, akit az MDF meggyőzhetne, a szintén volt fideszes Tóth András, aki azonban már korábban jelezte, nem kíván MDF-es lenni.

Pártszakadások története

Az MDF története során több pártszakadást is megélt: 1993-ban Csurka Istvánt zárták ki a pártból, aki nem sokkal később megalakította a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP), amely 1998-ban a parlamentbe is bejutott. 1996-ban Szabó Iván, az Antall-kormány pénzügyminisztere vezetésével vált ki egy csoport, megalakították a Magyar Demokrata Néppártot (MDNP), amely azonban nem tudott önálló erővé válni, és 2005-ben újra egyesült az MDF-fel.

2004-ben a Dávid Ibolya pártelnök politikáját kritizálók, Lezsák Sándor korábbi elnök vezetésével alakították meg a Lakitelek-munkacsoportot, amiért Lezsákot kizárták a pártból és a parlamenti frakcióból. Lezsák a munkacsoport tagjaival megalakította a Nemzeti Fórum nevű szervezetet, amely 2006-ban együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel, és jelenleg is több képviselőjük ül a legnagyobb ellenzéki párt soraiban.

Legutóbb tavaly ősszel került az újabb a pártszakadás közelébe az MDF, miután szeptember 29-én a frakcióból, majd október 29-én a pártból is kizárták Almássy Kornélt, aki Dávid Ibolya kihívójaként indulni kívánt a pártelnök-választáson. A kizárás oka, hogy Almássy neve felmerült egy, Dávid által nyilvánosságra hozott hangfelvételen. Dávid szerint törvénytelen módon akartak róla terhelő bizonyítékokat gyűjteni, hogy Almássyt segítsék az elnöki székbe. Az MDF megszakította a kapcsolatot saját ifjúsági szervezetével, az Almássy politikai bázisát adó IDF-fel is.