Orbán: Nincsenek új gondolatok

Vágólapra másolva!
A reménytelenség emberei vezetik az országot - jelentette ki pénteki országértékelő beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Nem válságkezelésre, hanem teljes megújulásra van szükség - mondta, arról azonban alig beszélt, hogy mit ért ezen. Orbán önkritikus megjegyzést tett és csavart egyet jól ismert jelszaván, beszédét azzal zárta: "Új irány Magyarország, új irány magyarok!"
Vágólapra másolva!

A reménytelenség emberei irányítják az országot - jelentette ki több mint egyórás országértékelő beszédében pénteken Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Orbán beszédének lényege az volt: teljesen meg kell újítani az országot, nem legyőzni kell a kormányt, hanem túl kell lépni politikáján, ki kell törni a reménytelenségből.

A gazdasági válság nem egyszerű pénzügyi probléma, hanem az elmúlt 80 évben uralkodó világrend összeomlása és átalakulása, ami után új világ születik - mondta Orbán. Szerinte ilyen helyzetben "épeszű ember nem a részleteken változtat, hanem az egészen". A mostani világrend egyik legnagyobb problémája, hogy "nincsenek új gondolatok" - fogalmazott, bár alig beszélt arról, hogy hogyan képzeli el az ország általa szükségesnek nevezett teljes átalakítását.

Mit akar Orbán?

Orbán a nemzet és a nemzetállamok jelentőségének növekedését jósolta beszédében, és azt mondta, véget kell vetni a pénzpiacok laza ellenőrzésének, mert a válság azt mutatja, hogy a pénzpiacok maguk alá gyűrik az államokat. "Az esztelenség világának végnapjait éljük" - jelentette ki.

Egy alapvetően megváltozott világban mindenkinek esélye nyílik egy jobb helyzet kiharcolására - mondta Orbán, aki szerint a szocialista kormányok hét év alatt semmit nem értek el. Soha nem történik semmi a kormány nagy garral bejelentett reformjai után, az elit pedig kétségbeesetten küzd a változás ellen - mondta.

Összefoglaló Orbán beszédéről

"A reform eddig azt jelentette: adóemelés, sanyargatás, új sarc" - fogalmazott Orbán. Szerinte a mostani kormány politikája azt jelenti, hogy a többség pórul jár, egy csapat meg nagyon jól. Orbán szerint munkából, termelésből, erőfeszítésből kell rendet teremteni, pontosan azonban nem vázolta elképzeléseit.

Lesújtó képet festett Magyarországról. Orbán szerint a betegek többet szenvednek, mint kellene, a kormány a bűnözőket védi, az állam rosszul működik, az ország egyre inkább eladósodik, nem biztonságos az energiaellátás, az országot csődkormány vezeti, amely a változások útjában áll. Többek között azt ígérte, hogy az általa emlegetett új világban fontosak lesznek a külföldi befektetések mellett a magyar vállalkozások, a nyugdíjasok tudnak majd vásárolni, átalakulnak a vállalatok, megerősítik a közbiztonságot és az igazságszolgáltatást.

Új irány

Orbán beszédében önkritikus megjegyzést is tett. Bár a Fidesz-kormány sikereiről is beszélt, azt mondta, hogy még nem végezte el 20 évvel ezelőtt vállalt munkáját, az ország megújítását. "Ami sok, az sok" - mondta a Fidesz elnöke. Új emberek kellene a reménytelenség emberei helyett Orbán szerint, teljes megújulásra, egy új irányra van szükség. "Mi nem legyőzni akarjuk a kormány, meg a politikáját, túl akarunk rajta lépni" - tette hozzá.

Fotó:Tuba Zolzán [origo]
Még több fotóért klikk a képre!

Orbán szerint a júniusi EP-választás fontos állomás lesz az új rend kialakításában. Beszédét évek óta használt jelszavának aktualizált változatával zárta: "Új irány Magyarország, új irány magyarok!"