Ombudsman: Jogsértő az apró betűs bírságnyomtatvány

Vágólapra másolva!
Olvashatatlanul apró betűvel szerepel a helyszíni bírságolás nyomtatványán, hogy ha a megbírságolt ember aláírja a dokumentumot, azzal elismerti a szabálysértést - állapította meg az ombudsman. Az állampolgári jogok biztosa szerint ez sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, ezért a vonatkozó rendelet módosítását javasolja.
Vágólapra másolva!

Jogsértő a helyszíni bírságolás formanyomtatványán szereplő "apró betűs megoldás" - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman közleménye szerint gyakorlatilag felismerhetetlen, olvashatatlan a helyszíni bírságolás nyomtatványán, hogy a megbírságolt elismeri a szabálysértést. Szabó szerint ez sérti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot, ezért a vonatkozó rendelet módosítását javasolja az igazságügyi és rendészeti miniszternek.

Az ombudsman egy beadvány alapján kezdett vizsgálódni. A hozzá forduló panaszost a rendőrök helyszíni bírsággal sújtották és aláíratták vele az erről szóló nyomtatványt, ő pedig nem vette észre, hogy aláírásával a szabálysértés elkövetését is elismerte. A formanyomtatványon szabad szemmel alig olvashatóan ez a szöveg szerepelt: "A túloldali tájékoztatót tudomásul vettem". A hátoldalon, hasonlóan apró betűkkel pedig az állt, hogy "A szabálysértés elkövetését elismerem". A panaszos szerint a tájékoztató ebben a formában alkalmas a megtévesztésre.