Népszabadság: elbukhat az Advertum kormánygaranciája

Vágólapra másolva!
A válság miatt eleshet a tervezett 5,2 milliárdos hiteléhez szükséges, és a kormány által megígért garanciától a nyíregyházi Advertum Kft. - írja a Népszabadság. A cég ebből törlesztette volna  a lap szerint a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga 3,1 milliárd forintos állami tartozását, a maradék összegből pedig kiépített volna egy, a sporthoz kötődő országos médiarendszert.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén a pénzügyminiszter azt javasolja, hogy vizsgálja felül a kötelezettségvállalásai némelyikét a kabinet - írja a Népszabadság szerdai száma. A napilap cikke szerint "ez valószínűleg azt jelenti, hogy a kormány visszalép az Advertum Kft.-nek adott garanciától".

A lap szerint a válság következtében nem juthat az 5,2 milliárd forintos hitelfelvételéhez szükséges, és korábban megígért állami garanciavállalást a nyíregyházi székhelyű cég. Azt írja a Népszabadság: így elképzelhető, hogy kútba esik a profi labdarúgóliga tartozásának kiegyenlítése, valamint a tervezett országos média- és reklámhálózat létrehozása.

A szerdai kormányülésen nem volt szó az Advertum Kft.-nek adott állami hitelgarancia vállalásról - mondta a kormányülést követő tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő. A Pénzügyminisztérium ígérete szerint jövő szerdán terjeszti a kormány elé az ügyet.

A cég a kormány kezességvállalása mellett azért akart 5,2 milliárdos hitelt fölvenni - írja a lap -, hogy abból egy összegben törleszthesse a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) 3,1 milliárd forintos állami tartozását, a maradék összegből pedig kiépítsen egy, a sporthoz kötődő országos médiarendszert. A tranzakció terve korábban politikai vihart kavart, mert többen nehezményezték: a kormány pályáztatás nélkül döntött a szabolcsi cég állami garanciavállalásáról - olvasható a Népszabadságban.