Vágólapra másolva!
Sólyom László államfő nem nevezi ki a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének Zanathy Jánost, akit a hamarosan nyugdíjba vonuló jelenlegi főbíróhelyettes javasolt utódjaként a posztra. Sólyom azért döntött így, mert szerinte a posztra csak a Legfelsőbb Bíróság elnöke tehetne javaslatot, főbíró pedig tavaly június óta nincs.
Vágólapra másolva!

Nem nevezi ki a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének javasolt Zanathy Jánost Sólyom László államfő, mert szerinte erre a posztra csak a főbíró jelölhetne, az ő tisztsége viszont tavaly június óta betöltetlen - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KeH) csütörtökön.

A jelenlegi elnökhelyettes Kaposvári Bertalan, akinek megbízatása április 1-jén lejár. A KeH közleménye szerint Kaposvári március 17-ei előterjesztésében javasolta Sólyomnak, hogy nevezzi ki Zanathyt. A köztársasági elnök az alkotmány alapján azonban úgy ítélte meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének kinevezésére kizárólag a Legfelsőbb Bíróság elnöke jogosult javaslatot tenni. Mivel ilyen hatásköre a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének nincs, a köztársasági elnöknek a kinevezést meg kellett tagadnia - írta a KeH.

Az elnöki hivatal szerint ezért a javaslatot és a mellékelt pályázatot Sólyom érdemben nem is vizsgálta. Az államfő döntése részletes indokolásáról csütörtökön levélben tájékoztatta Kaposvárit. A levélben az államfő megköszönte Kaposvári munkáját, és azt írta, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelöl új főbírót, és reméli, hogy az Országgyűlésnek miharabb sikerül megválasztania a jelöltet.

A Legfelsőbb Bíróságnak tavaly június 24-e óta nincs elnöke, Lomnici Zoltán hatéves mandátuma akkor járt le. Az elnöki jogkört törvényi felhatalmazás alapján az elnökhelyettes, Kaposvári Bertalan gyakorolja, neki azonban áprilisban nyugdíjba kell vonulnia, mivel betölti 70. életévét.

Sólyom László főbírójelöltjeit eddig háromszor utasította el az Országgyűlés. Az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban nem kapta meg a kétharmados szavazattöbbséget. Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla vezetőjét kétszer is leszavazta a parlament: először decemberben, majd újrajelölése után, március 9-én.