Gyurcsány is segít keresni saját utódját

Vágólapra másolva!
Lerövidül az MSZP kétnaposra tervezett hétvégi kongresszusa, mivel Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondása új helyzetet teremtett, de a tisztújítást szombaton megtartották. Gyurcsány is helyet kap abban a csapatban, amelyik az új miniszterelnökre vadászik. Gyurcsányt szombaton újra pártelnökké választották, Hiller István nem alelnök többé. Gyurcsány az MSZP honlapján közzétett interjúban küzdelemre hívta a szocialistákat.
Vágólapra másolva!

Szombaton kezdődött az MSZP eredetileg kétnaposra tervezett tisztújító kongresszusa, de a pártgyűlés második napját Gyurcsány Ferenc lemondása miatt elhalasztják - jelentette be Lamperth Mónika, az MSZP ügyrendi bizottságának elnöke.

Megint Gyurcsány az elnök

A kongresszus zárt ülésen szombaton újra Gyurcsány Ferencet választotta meg pártelnöknek. A választáson 599 küldött szavazott, Gyurcsány 508 szavazatot kapott - értesült az MTI.

Az MSZP honlapja szerint a két elnökhelyettes Szekeres Imre és Lamperth Mónika lett, az új alelnökök Kiss Péter, Mesterházy Attila és Ujhelyi István, a választmányi elnök Simon Gábor. A párt honlapján szavazati arányokat nem közöltek, de az MTI úgy tudja: Szekeres a 623 leadott szavazatból 524 igen szavazatot kapott, Lamperthre 604 küldöttből 404-en szavaztak igennel.

Juhász Ferenc eddigi elnökhelyettes szombaton visszalépett a jelöltségtől, Hiller Istvánt pedig nem választották újra alelnökké, a másik három jelölt több szavazatot kapott.

Az MSZP kongresszusa megválasztotta a párt országos elnökségét. Az MTI úgy tudja, sorrendben a legtöbb szavazatot Bárándy Gergely országgyűlési képviselő, majd az elnökhelyettesi jelöltségtől visszalépő, a posztot korábban betöltő Juhász Ferenc, Veres János pénzügyminiszter és Hiller István volt alelnök kapta.

Aaz este elnökségi taggá továbbá választották Varga Lászlót, a Societas elnökét, Vadai Ágnes államtitkárt és Herczog Edit európai parlamenti képviselőt. Az elnökség utolsó kiadó helyét szerint Puch László államtitkár szerezte meg, és ezzel teljessé vált a testület, amely ezt követően össze is ült, hogy megtartsa rövid alakuló ülését. Az elnökség az érdemi munkát vasárnap kezdi meg.

A kongresszus változtatás nélkül elfogadta a párt európai parlamenti választási listáját is. A lista első három helyén Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselők állnak. A további sorrend a listán: Tabajdi Csaba, Hegyi Gyula, Fazakas Szabolcs, Cserey Gyula, Kökény Mihály, Harangozó Gábor és Dobolyi Alexandra.

A párt Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának élére új elnököt választottak: Tukacs István kormánybiztost. A 626 szavazatból Tukacs 290, míg a korábbi elnök, Keller László államtitkár 289 szavazatot kapott a távirati iroda szerint. Pénztárnokká választották a posztot eddig megbízottként betöltő Brecskáné Nagy Máriát. Az Országos Etikai és Egyeztető Bizottság élére a Borsod megyei Simon Gábort választották újra.

Gyurcsány is keresi saját utódját

Az MTI információi szerint a zárt ülésen a kongresszusi küldöttek Gyurcsány Ferenc kezdeményezését támogatták. Az [origo] a kongresszusi eseményeket követő forrásból úgy tudja, hogy a zárt ülésen kevés felszólalás hangzott el. A küldöttek Gyurcsány Ferenc pártelnököt, Lendvai Ildikó frakcióvezetőt és Simon Gábort, a választmány elnökét kérték fel arra, hogy tárgyaljon az új kormányfő személyéről a többi párttal.

A Gyurcsány által javasolt kormányfő- és kormányválasztó rendkívüli kongresszus Lamperth szerint április 5-én lesz. Az MTI meg nem nevezett forrásból származó információi szerint április 14-én, a húsvét utáni első parlamenti napon kerülhet az Országgyűlés elé a bizalmatlansági indítvány, amelyet maga a kormányfő jegyez majd.

Küzdelemre hívta a szocialistákat Gyurcsány

"Azt szeretném kérni a magyar baloldaltól meg a szocialista párt összes támogatójától, hogy tekintse ezt hívásnak egy küzdelemre" - mondta lemondására utalva Gyurcsány az MSZP honlapján közzétett videóinterjúban. "Akarjon többet és bátran tenni azért, hogy ez az ország egy nyugodt, jó hely legyen, mert megérdemli ezt Magyarország" - tette hozzá. Gyurcsány az interjúban arról beszélt, nem szabad elmenekülni a nehéz döntések elől, és szerinte az ország jelenlegi helyzetében így tudott a legtöbbet segíteni. "Azt hiszem, hogy csak ilyen módon lehet az ember hű meg méltó a korábbi esküjéhez" - mondta.