Nem nyomoznak az elrabolt MDF-es ügyében

Vágólapra másolva!
Megszűntették a nyomozást Balla György, az MDF volt Somogy megyei elnökének ügyében. Ballát saját elmondása szerint tavaly szeptemberben tartotta fogva egy fegyveres, nemzetbiztonsági kitűzőt viselő férfi. Az ügyről először Almássy Kornál, a párt volt képviselője beszélt. Azóta őt és Ballát is kizárták az MDF-ből.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában megszűntette a nyomozást a rendőrség Balla György, az MDF korábbi Somogy megyei elnökének elrablása ügyében - közölte szerdán az MTI-vel Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője. Balla György az MTI-nek küldött közleményében azt írta, kifogással él a határozat ellen, mert az szerinte számos súlyos tévedést tartalmaz. Azt írta: "Nem tudok nem arra gondolni, hogy felső, kormányzati nyomásra történt a nyomozás elutasítása."

Balla elrablásáról 2008 szeptember 25-én beszélt Almássy Kornél, az ellenzéki párt azóta kizárt képviselője. Azt mondta: Ballát az országos választmány szeptember 13-i ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról, és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később Balla azt momdta, családi vállalkozásába zárás előtt belépett egy fegyveres, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse. Nem vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra mentek, ahonnan a férfi csak reggel 6 órakor vitte haza, és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték.

A megyei elnök az Almássy Kornél által elmondottakat aznap este az MTI-nek megerősítette és arra a kérdésre, hogy közölte-e a vele történteket a szombati választmányi ülésen, illetve miért nem tett feljelentést személyi szabadságának megsértése miatt, azt mondta: Lasztovicza Gábornak, az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) elnökének beszélt róla (Balla György, az IDF alelnöke), másnak azonban nem, mert egyrészt félt, másrészt előbb a családjával akart beszélni.

Balla végül feljelentést tett kényszerítés és személyes szabadság megsértése bűncselekmények miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen. Szeptember 29-én az NNI is meghallgatta Ballát, aki több mint hét órán át, percről percre számolt be a vele történtekről, részletes személyleírást adott az őt magával vivő férfiról, akit négy-öt éve ismer, de személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nevezett meg nyilvánosan. Balla Györgyöt az MDF az etikai bizottsága 2009. február 9-én kizárta a pártból.