Vágólapra másolva!
Repedést fedeztek fel a vásárosnaményi Tisza-híd fő tartóelemén, ezért lezárták az átkelőt. A szakemberek várhatóan reggelre tudják elvégezni az ultrahangos vizsgálatot, ekkor derül ki, mennyire súlyos a helyzet: meg lehet-e nyitni a hidat a forgalom elől, vagy tartósan le kell zárni. A beregi térségbe jelenleg 85 kilométeres kerülővel lehet eljutni.
Vágólapra másolva!

Megrepedt a vásárosnaményi Tisza-híd fő tartóeleme, ezért lezárták a forgalom elől szerdán - közölte az MTI-vel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A közútkezelő társaság szerint a megsérült híd életveszélyessé vált, ezért megtiltották rajta a közlekedést. A Nyíregyháza-Beregsurány-Beregszász közötti 41-es számú főút forgalmának tiszai átkelését biztosító építményen jelenleg csak a gyalogosok és a megkülönböztető jelzést használó járművek kelhetnek át.

A hídon a tervezett felújítás előkészítését, úgynevezett hegeszthetőségi vizsgálatot végeztek, amikor felfedezték a repedést - mondta az [origo]-nak Tóth Sándor, a katasztrófavédelem helyszínen tartózkodó munkatársa. Annak eldöntéséhez, hogy a repedés veszélyes-e, ultrahangos vizsgálatra van szükség. Budapestről már elindult egy szakértői csoport, várhatóan reggel 9-re derül ki, hogy meg lehet-e újra nyitni az átkelőt. Ha tartósan le kell zárni a hidat, reggelre a katasztrófavédelem megszervezi a közlekedést.

Szamos István, a Magyar Közút Kht. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatójának tájékoztatása szerint a híd lezárása miatt a Lónya-Vásárosnamény-Tarpa háromszögben lévő beregi településeket csak 85 kilométeres kerülő úton lehet megközelíteni. A Szabolcs Volán Zrt. a kialakult helyzethez igazodóan most szervezi át az autóbuszok közlekedését. A beregi településeket közúton Mátészalka-Fehérgyarmat-Tivadar útvonalon, a kisari Tisza-hídon át lehet megközelíteni. A Tisza beregi szakaszán Lónyánál, Tiszaadonynál és Aranyosapátinál működik komp, de csak napkeltétől napnyugtáig.

A II. Rákóczi Ferenc nevét viselő, 1949-ben épült hídon 2006-ban már 30 kilométeres sebességkorlátozást kellett elrendelni, 2007-ben súlykorlátozást vezettek be. Az átkelő felújítására már tavaly novemberben megkötötték a szerződést, összesen 1,2 milliárd forint értékben.