Jelezte területi igényeit az MSZP

Vágólapra másolva!
Bár Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető hétfőn még a Fideszt korholta, amiért a hatalomra hajt, időközben az MSZP-nek is megjött az étvágya. Veres János pénzügyminiszter szerint természetes, ha az MSZP védi kormányzati pozícióit, Gyurcsány Ferenc kormányfő pedig blogjában írta, hogy őrizni kell a hatalmat. Egy MSZP-s képviselő az [origo]-nak azt mondta, érthető, hogy nem akarnak mindent feladni: jó káderek nem születnek pár nap alatt.
Vágólapra másolva!

"Soha egy testület sem mondta azt, hogy szakértői kormány lesz" - jelentette ki az Inforádiónak Veres János pénzügyminiszter csütörtökön. Veres szerint nem szakértői, hanem a mainál szélesebb társadalmi támogatást maga mögött tudó, de az MSZP-hez kötődő kormányt kell alakítani.

"Nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amelyben valakik naiv, vagy álnaiv módon azt képzelik, hogy majd jönnek az okos szakértők, a 188 szocialista meg majd nyomja a gombot. Aki ezt képzeli, az degradálja az MSZP-frakcióban ülő emberek képességeit, készségeit, politikai értékét" - mondta a pénzügyminiszter. Az MSZP meg fog jelenni az új kabinetben - jelentette ki -, hiszen egy esetleges új kormány az MSZP támogatásával tudja elfogadtatni javaslatait.

Veres már korábban is tett olyan nyilatkozatot, amiből az derült ki, nem látja okát, hogy az MSZP feladja minden kormányzati pozícióját. Az MTI-nek csütörtök reggel azt mondta, ha az új kormányfő felkéri, vállal szerepet az új kabinetben. Megjegyezte azt is, hogy az MSZP szervezeti, személyi és tartalmi garanciákat kér majd, vagyis azt szeretnék, hogy a kormányzati munkában valamilyen mértékben a párt által javasolt személyeket tartsa meg, bízza meg feladattal.

Utalt a párt kormányzati pozíciókhoz való ragaszkodására az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó is. "Nyilván nem fogunk programot a leendő miniszterelnök háta mögött részletesen egyeztetni, ehhez az ő személye kell majd" - jelentette ki hétfőn. Szerinte nem kizárt, hogy lesznek az új kormányban szocialista miniszterek, de hozzátette, hogy személyi összetételében mindenképpen új kormány alakul.

Lendvai parlamenti nyilatkozata azért is érdekes, mert hétfőn reggel még árnyaltabban látta a helyzetet. Az eddiginél nagyobb társadalmi támogatottságot maga mögött tudó, nemzeti kormányra van szükség, nem előrehozott választásokra - mondta a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában, majd hozzátette: a nemzeti kormányban ne pártkatonák, hanem szakemberek dolgozzanak, akiket eddigi életművük jogosít fel arra, hogy miniszterek legyenek az új kormányban.

"A frakciónak nyilván az tetszene, ha a vezető politikusok pozícióban maradnának, de úgy mondanám, hogy inkább a kormány sikersorrendje alapján" - magyarázta az [origo]-nak csütörtökön egy névtelenséget kérő MSZP-s frakciótag. Szerinte semmi ok nincs például Gráf József, Szekeres Imre vagy Kiss Péter leváltására, Veresnek is maradnia kellene, mert őt tartják a párt egyik legjobb végrehajtó emberének és az egyik fő csapatjátékosnak.

"Nem a székfogásról van szó, mikor a Veres ilyen feltételekről beszél, hanem több évtizedes tapasztalatról" - állította egy másik, a pártvezetés munkáját közelről figyelő, szintén csak név nélkül nyilatkozó MSZP-s képviselő. Szerinte még, ha négy nyelven beszélő, kiváló elméleti szakembereket hoznak is, hamar meggyűlne a bajuk olyan "politikai igazgatási tapasztalat" nélkül, mint amivel a kormánypárt vezető politikusai rendelkeznek.

Nem egységes a párt álláspontja arról, hogy miért kell megtartani a hatalmat. Veres, Lendvai és az [origo]-nak nyilatkozó képviselők verziói mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is előállt a sajátjával. Blogjában az előre hozott választásokkal szemben azzal érvel, hogy a Fidesznek nincs programja és ellenségnek tekinti a baloldalt. Gyurcsány úgy fogalmaz: "egy ilyen politikával szemben küzdeni kell, tisztességes, alkotmányos módon, de semmiképpen nem átengedni neki a hatalmat!"

Lendvai hétfőn a parlamentben még a Fideszt korholta, amiért a hatalomra hajt. A Fidesz eddig azt mondta: Gyurcsány Ferenc ragaszkodik a székéhez, csak a hatalmat akarja, de most kiderült, nem így van - mondta, majd hozzátette: "Önök mit mondanak? Lehet, hogy az derül ki, hogy önök azok, akik csak a hatalmat akarják?"