Lemondott a vesztegetéssel gyanúsított MSZP-s képviselő

Vágólapra másolva!
Ártatlannak vallotta magát, de lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról Orbán István MSZP-s képviselő, a tatai edzőtábor korábbi igazgatója. Orbánt az ügyészség hűtlen kezeléssel, csalással és vesztegetéssel gyanúsítja, mert a vádhatóság szerint visszaélt az edzőtáborban betöltött vezető posztjával.
Vágólapra másolva!

Lemondott mandátumáról a vesztegetéssel gyanúsított, néhány napja szabadlábra helyezett Orbán István MSZP-s önkormányzati képviselő, a tatai edzőtábor korábbi igazgatója - jelentette be a képviselő a tatai önkormányzat szerdai ülésén. Orbán az ülésén felolvasott lemondó nyilatkozatában ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban, és közölte: az előzetes letartóztatása óta összegyűlt tiszteletdíját a tatai sport támogatására ajánlja fel.

Orbán István a tatai edzőtábor igazgatója és az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke volt. 2008 szeptemberében nagy értékű hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe. A Komárom-Esztergom Megyei főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a tatai edzőtábor volt vezetője egy, a létesítményben felállított szobor kivitelezőitől jogosulatlanul kért pénzt, a megbízásért cserében ingyen klímaszerelést kért épülő házába, valamint több alkalommal ingyen vitt el a táborból élelmiszereket, kertészeti anyagokat.

Az ügyben Dala Tamást, a Nemzeti Utánpótlásnevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) megbízott vezetőjét bűnsegédként gyanúsították meg, mivel ismerőseivel többször ingyen vette igénybe az edzőtábor szállodai szolgáltatásait, valamint 2006 és 2008 között többször a tábor dolgozói mentek Dalához kertészkedni az edzőtábor berendezéseivel.

Az ügyészség szerint az Orbán által elkövetett cselekmények hűtlen kezelés, üzletszerűen elkövetett csalás, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének megállapítására alkalmasak, a kárt pedig milliós nagyságrendűre becsülik. Miután Orbán listán jutott be a tatai képviselő-testületbe ezért a helyi MSZP-SZDSZ frakció joga, hogy 30 napon belül jelöljön valakit a megüresedett posztra.