Vágólapra másolva!
Jövő hétre ígér döntést az MSZP arról, támogatja-e a főbírói posztra másodszor jelölt Havasiné Orbán Máriát. Az MSZP ezzel a végsőkig halogatja a döntést, ugyanis a Havasinéről döntő parlamenti szavazás is jövő hétfőn lesz. A kormánypárti frakció hétfőn meghallgatta az államfő jelöltjét, aki decemberben egyszer már úgy bukott el a szavazáson, hogy minden párt támogatta, a "lelkiismeretük szerint" szavazó szocialisták kivételével.
Vágólapra másolva!

Jövő héten dönt az a MSZP-frakció arról, hogy támogatja-e Havasiné Orbán Máriát, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjét - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes hétfőn, miután a szocialista képviselőcsoport meghallgatta a jelöltet.

Havasiné Orbán Mária a frakcióülés után azt mondta: "úgy gondolom, hogy minden kérdésre őszintén, hitem szerint, bírói hitvallásom szerint válaszoltam". A meghallgatással kapcsolatban semmilyen véleménynyilvánítás nem hangzott el, hiszen a frakció rögtön nem foglalhat állást, mert előbb még meg kell beszélniük az elhangzottakat - tette hozzá.

Elmondta, hogy írásban előre feltett, szakmai jellegű kérdésekre kellett válaszolnia, így például arra, hogyan erősítené a jogegységet, vagy miért fontos a bírák minősítése. A szocialista frakció arra is kíváncsi volt, el tudná-e érni az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál, hogy racionálisabb legyen az ítélőtáblák igazgatása, illetve hogy elegendőnek tartja-e a jelenlegi szabályozást a tárgyalótermek rendjét illetően.

Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban annyit mondott, az előre eljuttatott kérdésekre a jelölt "részletes, taxatív" választ adott.

A Népszabadság információi szerint Havasiné nem győzte meg a meghallgatáson az MSZP képviselőinek többségét, akik várhatóan nem fogják támogatni kinevezését. A frakció hiányosnak tartja a jelölt tudományos munkásságát és nyelvi felkészültségét, de elsősorban Sólyom László jelölési gyakorlata, illetve szocialistákkal szembeni nyilatkozatai rontják esélyeit.

Az Országgyűlésnek, napirendje szerint március 9-én, vagyis jövő hétfőn döntenie kell a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről. Havasiné Orbán Mária megválasztását decemberben egyszer már elutasította a parlament, az államfő azonban januárban ismét őt jelölte a főbírói posztra. A decemberi szavazáson a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF támogatta a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Végül Sólyom jelölte nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget.