Közelít 1995-ös mélypontjához az MSZP

Vágólapra másolva!
Meggyengült alapszervezetek, elfordult szimpatizánsok és kevés fiatal - az MSZP két alapító tagja szerint ez jellemzi ma a pártot, amelynek vezetője, Gyurcsány Ferenc szombaton belebukott az általa kezdeményezett kormányfőcserébe. A közvélemény-kutatások szerint a szocialisták népszerűsége az 1995-ös mélypont felé közelít, miközben szinte mindenki pesszimistán látja az ország helyzetét. Az egyik alapító szerint az utolsó időkre már nem lehetnek büszkék.
Vágólapra másolva!

"Csak akkor válasszatok meg - őszintén mondom nektek -, csak akkor támogassatok, ha ezen az úton, ezzel a politikával van erőtök végigjönni!" - ezekkel a szavakkal zárta 2007 februárjában kortesbeszédét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, akit akkor elsöprő többséggel választott pártelnökké az MSZP kongresszusa. A szocialisták ereje úgy tűnik két év alatt fogyott el, hiszen szombaton - egy héttel az újraválasztása után - Gyurcsány felajánlotta lemondását a pártelnöki posztról is.

"Nagyon rossz állapotban van a párt, de ez nem csak Gyurcsány érdeme, hanem más személyi ambíciók következménye is" - jellemezte az MSZP helyzetét az [origo] érdeklődésére Filló Pál budapesti szocialista képviselő. Filló - aki az MSZP egyik alapító tagja - szerint a párt helyi szervezetei meggyengültek, szimpatizánsai elfordultak, és így nagyon nehéz lesz nekivágni az európai parlamenti választásoknak.

A közvélemény-kutatások szerint az MSZP népszerűsége közelít történelmi mélypontnak számító 1995. októberi szinthez. Akkor, fél évvel a Bokros-csomag után mindössze a teljes népesség 10 százaléka támogatta az MSZP-t, most márciusban pedig 16 százalékot mértek ugyanebben a körben. Ez utóbbi eredmény különösen akkor tűnik nagyon rossznak, ha a két évvel ezelőtti 26 százalékkal vetjük össze, pedig akkor - Gyurcsány Ferenc pártelnökké választásakor - az ország már túl volt az őszödi beszéden és a megszorítások bejelentésén.

Egy másik, a Medián által 1995 óta mért mutató még rosszabb képet mutat: a legutóbbi felmérésben a megkérdezettek 91 százaléka mondta azt, hogy az országban rossz irányba mennek a dolgok, és csak 6 százalék, hogy jó irányba. Ez abszolút mélypontnak számít, hiszen még 1995-ben is csak legfeljebb 80 százalék volt a pesszimisták aránya, és akkor is akadt 10 százaléknyi optimista.

"Vannak még életképes csoportok, amelyek össze tudják magukat szedni" - mondta a szintén alapító tag Géczi József Alajos, Csongrád megyei képviselő. Szerinte az MSZP-nek két területen mindenképpen erősítenie kellene: a szellemi életben és a fiatalok körébe. Géczi egyetemi oktatóként úgy látja, hogy a fiatalok körében ugyan a jobboldal, sőt, esetenként a radikális jobboldal a népszerű, de szerinte a baloldali gondolat még mindig jelen van.

Géczi szerint természetes, hogy egy kormányzó párt a kormányzati munkára figyel, és nem annyira a saját belső életére, ezt mindig ellenzéki időszakban kell újragondolni. Lehet azonban, hogy ezt más szervezeti keretek közt kell megtenni. "Van még pálya a baloldalon, a szociáldemokrácia, a zöld gondolat" - mondta a képviselő, aki szerint büszkék lehetnek ugyan az elmúlt 20 évre, de "a legvégére már nem annyira".