A mélybe rántotta Gyurcsány az MSZP-t politológusok szerint

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kormányfő az elmúlt egy héten maga sodorta az előre hozott választások szélére az MSZP-t, annyira elszámította magát, hogy ez kihúzta alóla a talajt - mondta az [origo]-nak Lakner Zoltán politológus. Gyulai Attila, a Political Capital elemzője szerint a legvalószínűbb jelenleg az előre hozott választás.
Vágólapra másolva!

Nagyon elszámította magát Gyurcsány Ferenc - összegezte az elmúlt hét eseményeit Lakner Zoltán politológus. Lakner az [origo]-nak azt mondta, Gyurcsány életében először "nem csak stratégiailag, hanem hatalomtechnikailag is" elszámolta magát, és ez kihúzta alóla a talajt. "Az elmúlt hét kudarcos tárgyalásaival maga sodorta az MSZP-t az előre hozott választások szélére" - mondta.

Lakner szerint a kormányfő úgy okoskodhatott, hogy múlt szombati - távozási szándékáról szóló - bejelentésével nem csupán a saját pozícióit erősítheti meg pártjában, de lendíthet is az MSZP-n, és képes lesz egy olyan stabil kormányt létrehozni, amely "nem lesz tőle szörnyű távolságra".

Máshogy reagáltak

A politológus úgy véli, Gyurcsány arra számíthatott, hogy a kis pártok ugyanúgy reagálnak majd, mint tavaly ősszel, amikor a kezdeti ellenállás után végül megszavazták a költségvetést és a kormány adójavaslatait is. Azt gondolhatta, hogy az SZDSZ "előbb keménykedik, majd visszavonul", és rábólint a Gyurcsány által elképzelt kormányfőre - mondta Lakner. Az "őszi mérkőzést" azonban a kis pártok nem akarták újra lejátszani a politológus szerint.

"Az MSZP olyan utódot akart, akit kezelni tud", ez egyszer azonban az SZDSZ ebbe nem ment bele, feltehetően a pénteken miniszterelnöknek javasolt Takács János politikai súlytalansága verte ki a biztosítékot az SZDSZ-nél. Kiderült, hogy "végtelen nagy távolságban volt egymástól a két párt"

A történtek jellemzők Gyurcsányra

Gyulai Attila, a Political Capital elemzője szerint ugyanaz történt az elmúlt egy héten, ami Gyurcsány Ferenc egész kormányzását jellemzi. Gyurcsány mindig tett meglepő, látványos lépéseket, de sokszor hiányzott ezek mögül a konszenzusteremtés képessége - mondta. Az események alapján az elemző szerint úgy tűnik, hogy Gyurcsány lépéseit csak addig a pontig tervezte meg, amíg megerősítette pártelnöki helyét. "Az utód és legkevésbé az új kormány programja azonban már nem volt meg, és ez utóbbi a legnagyobb probléma" - fogalmazott.

Gyulai nem lát más lehetőséget az MSZP számára, mint hogy mégis találjon egy új kormányfőt, ellenkező esetben csak előre hozott választásokról lehet szó. "Jelen pillanatban ez tűnik a legvalószínűbbnek" - tette hozzá. Ebben az esetben viszont kérdéses Gyurcsány további befolyása az MSZP-ben, ugyanis az elemző szerint az új kormányfő azért is lett volna hasznos Gyurcsány számára, mert a felelősség egy részét áttolhatta volna utódjára. "Így viszont kérdéses, mekkora szava lesz ezután." Gyurcsány távozása - ha valóban sor kerül rá - biztosan korszakhatárt jelentene Gyulai szerint.