Nincs költségvetése 2009-re Budapestnek

Vágólapra másolva!
Rendes költségvetés helyett csak egy átmeneti, április végéig szóló finanszírozási tervet tudott elfogadni a Fővárosi Közgyűlés, miután Hunvald György szocialista képviselő letartóztatása után elolvadt a Budapestet irányító MSZP-SZDSZ-koalíció többsége. Demszky Gábor főpolgármester állítja, hogy a fővárosi intézmények működése továbbra is zavartalan lesz, a költségvetés hiánya a fejlesztések esetében okozhat gondot.
Vágólapra másolva!

Csak egy finanszírozási B tervet fogadtak el hétfőn este a Fővárosi Közgyűlésben, miután az előző napokban nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz elegendő támogatás a teljes 2009-es költségvetés elfogadásához. A frakcióvezetők mintegy húsz perces egyeztetését követően Ikvai-Szabó Imre, a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes beterjesztett egy átmeneti, április 31-ig hatályos finanszírozási tervet, amelyet a közgyűlés egyhangúlag megszavazott.

Rendes költségvetés elfogadásához azért nincs elegendő többség, mert szavazategyenlőség alakult ki az MSZP-SZDSZ koalíciója és az ellenzék között, miután Hunvald György szocialista képviselőt előzetes letartóztatásba helyezték a hetedik kerületi ingatlanügy kapcsán. Hunvaldot ugyan pártja felszólította mandátuma visszaadására, de ő ezt eddig nem tette meg.

Zavartalan működést ígérnek

Ikvai-Szabó Imre arról beszélt az átmeneti finanszírozás elfogadása után, hogy a gazdasági válság nagy nehézségeket okoz a főváros számára, az intézmények bevételei csökkennek, a kiadások viszont nőnek. Egy hétfő délutáni sajtótájékoztatón ugyanakkor Demszky Gábor főpolgármester Ikvai-Szabóval együtt kijelentette, hogy a főváros hosszú hónapokig tudna zavartalanul működni költségvetés nélkül is - írta az MTI. Ez esetben az állami normatív támogatásoknak csak egy részét kapnák meg, a büdzsé elfogadása után viszont a többihez is hozzájutnának - hangzott el. Ikvai-Szabó megjegyezte, hogy az intézmények zavartalan működéséhez biztosítani tudják a havi 5 milliárd forint körüli normatíva-kiesést.

A főpolgármester kijelentette, hogy a főváros ebben a helyzetben is biztosítja a közintézményeknek a szükséges pénzt, például a bérekre, csakúgy mint a közszolgáltató cégek működéséhez szükséges forrást. Budapest vezetése szerint problémát a fejlesztéseknél jelentene a büdzsé hiánya, új beruházást ugyanis nem indíthatnának. A korábban elhatározott fejlesztésekre, így például a Margit híd felújítására is azonban megvan a forrás - mondták. A főpolgármester hozzátette, hogy reményei szerint a jövő hónap végéig lesz költségvetése Budapestnek.

Forrás: MTI
Kiegyenlítődtek az erőviszonyok

A hétfő esti szavazás után Demszky Gábor kérte az ellenzéket, hogy működjenek együtt a költségvetés elfogadása érdekében. Demszky győzködte az ellenzéket arról is, hogy támogassák a fejlesztésekhez tervezett hitelfelvételeket. A főpolgármester szerint a fővárosi fejlesztésekhez 2013-ig szerezhetnek EU-forrást, ezek önrészét pedig hitelből és a Főgáz-részvények eladásából lehet finanszírozni.

A Fidesz frakcióvezetője, Tarlós István ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a büdzsé elfogadásakor a város 2010 utáni működésére is tekintettel kell lenni. Utalva Kiss Péter kancelláriaminiszter kijelentésére, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az állam áron alul nem ad el semmit, leszögezte, hogy a fővárosnak is vissza kellene lépnie a vagyonértékesítéstől, a Főgáz eladásától. Tarlós István kifogásolta, hogy a főpolgármester tőlük várja el, hogy milyen tételeket kellene kihúzni a büdzséből. Tarlós emellett firtatta a BKV nagy értékű tanácsadói szerződéseit.

Tárgyalni fognak

A több órán át tartó vitában a pártok semmivel sem jutottak közelebb a megegyezéshez, de végül szavazásra bocsátották a város vezetése által benyújtott, 531 milliárd forintosra tervezett költségvetést. Ezt ugyanakkor csak a 10 SZDSZ-es képviselő és a szocialista Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes támogatta. A Fidesz, a KDNP és az MDF elutasította a büdzsét, a szocialisták többsége pedig tartózkodott a név szerinti szavazás során.

Az MSZP-s Steiner Pál még a szavazás előtt kérte, hogy napolják el ennek a témának a megtárgyalását. Ez sem kapott elegendő támogatást, Tarlós szerint ugyanis legalább abban meg kellene egyezni, hogy mikor legyen egyeztetés a költségvetésről. Az ülést vezető Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azonban közölte, hogy ez nem a közgyűlés feladata, és "nem alkalmas a mai este" a menetrend megállapítására. Demszky szót kért, és javasolta, hogy csütörtökön vagy pénteken legyen az első tárgyalás, mire Tarlós közölte, hogy ők minden egyeztetésre el fognak menni.