Figyelemre sem méltatja Surányit a Fidesz

Vágólapra másolva!
Nem pártállása vagy szaktudása miatt utasítja el Surányi György miniszterelnöki jelölését a Fidesz és a KDNP, hanem mert választások nélkül kerülne hatalomra - állították az [origo]-nak egybehangzóan a két párt szakpolitikusai. Az ellenzéki képviselők ezért nem foglalkoznak azzal, hogy Surányi alkalmas miniszterelnök lenne-e, mert szerintük a kormányfőváltás illegitim. 2006-ban ugyanerről a kérdésről még pont az ellenkezőjét mondták.
Vágólapra másolva!

"Ebben a konstrukcióban olyan közgazdászt sem fogadnánk el szakértői miniszterelnöknek, aki minden reggel Orbán Viktorral reggelizik" - mondták az [origo]-nak KDNP-s és fideszes gazdasági szakpolitikusok, akiket arról faggattunk, hogy mit gondolnak az MSZP által miniszterelnöknek javasolt és az SZDSZ által is elfogadhatónak tartott Surányi György korábbi jegybankelnökről.

A Fidesz-KDNP véleménye azért érdekes, mert bár az MSZP és SZDSZ meg tudná szavazni a kormányfővé választását, Surányi jelezte, hogy csak akkor vállalná a kormányfői feladatot, ha mindenki, így a Fidesz is mögé állna. Orbán Viktor pedig már a hét elején megmondta neki, az ő pártjára nem számíthat.

Több általunk megkérdezett fideszes és KDNP-s képviselő is megerősítette, hogy Surányi nem mondható kifejezetten Fidesz-közelinek. Kedden egy névtelenséget kérő fideszes képviselő arra emlékeztetett, hogy Surányi a Fidesz-kormány idején távozott a jegybank éléről, és "azóta sincs semmi köze" a párthoz. Hogy nem a jobboldali körökben forog, azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben "Surányi Gyuri barátunkként" hivatkozott rá. Ugyanitt Gyurcsány arról is beszélt, hogy Surányi egyike azoknak, akik "a Magyar Szocialista Párt környékén befolyásos véleményformálók makrogazdasági ügyekben".

"Nem azt mérlegeljük, hogy Surányi jó vagy nem; nyilván felkészült szakember, vitathatatlan gazdasági szaktekintély, aki csinált az életében jó dolgokat és hülyeségeket is. De most nem ez a mérlegelés alapja" - mondta Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A fideszes Balla György szintén arról beszélt, hogy nem kell a személyeket vizsgálgatni: ő és párttársai egyaránt azt ismételgették, hogy az ország problémáin csak az előre hozott választás segítene. Domokos László, az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságának fideszes alelnöke annyit mondott Surányiról, hogy "nyilvánvalóan sikeres bankár". Ami azonban szerinte fontos, az az, hogy "nem legitim módon", hanem - mint fogalmazott - "puccsok és pártelnökök egyezkedése során" kerülne hatalomba, ha Gyurcsány lemondása után nem tartanának előre hozott választásokat.

"Ha az MSZP Surányit tekinti miniszterelnök-jelöltnek, akkor indítsa el egy előre hozott választáson" - mondta Domokos. Minden más csak "háttéralku, politikai mutyi", amivel ő nem foglalkozik - tette hozzá Balla.

A fideszes politikusoknak ez az érvelése, a szakértői kormány kategorikus elutasítása ugyanakkor élesen ellentmond annak, amit 2006 szeptemberében, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után képviseltek. Ekkor még nem tartották problémásnak, ha Gyurcsány lemondása után szakértői kormány vette volna át a kormányzást, sőt, azt mondták, hogy abban részt is vennének.

Navracsics Tibor frakcióvezető 2006. szeptember 20-án az MTI archívuma szerint azt mondta, hogy Gyurcsány lemondásával olyan helyzet teremtődne, ahol "az MSZP és az SZDSZ, ha akarja, új kormányfőt választhat, új kormányt alakíthat". Négy nappal később szintén Navracsics szorgalmazta, hogy az őszi önkormányzati választás után az öt parlamenti párt állítson fel szakértői kormányt. A frakcióvezető azért tartotta ezt a legjobb megoldásnak hogy - mint akkor fogalmazott - "nehogy azt mondják, hogy Orbán Viktor vagy a Fidesz vissza akar térni a hatalomba".