A hőbörgő MSZP-sek is beálltak Bajnai mögé

Vágólapra másolva!
Felsorakozott az előre hozott választástól mindennél jobban rettegő szocialista frakció nagy többsége Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt mögött. A frakció hétfői zárt ülésén az MTI szerint felmerült, hogy mégis Gyurcsány Ferenc maradjon a pártelnök, aki viszont azt magyarázta: azért mondott le, mert úgy érezte, szervezkednek ellene. Az [origo]-nak több névtelenséget kérő szocialista képviselő is azt mondta, nem tetszett az MSZP-seknek, hogy Bajnai szerződést akar aláíratni a képviselőkkel.
Vágólapra másolva!

Az MSZP hétfői frakcióülésén voltak olyan vélemények, hogy Gyurcsány Ferencnek meg kellene fontolnia, valóban távozik-e az MSZP elnöki posztjáról - közölte névtelen szocialista forrásokra hivatkozva az MTI a képviselőcsoport zárt ülése után. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott: sok mindenre választ fog adni a következő néhány nap. Hozzátette, hogy most a frakcióban és a pártvezetésben is Bajnai Gordon programjáról tárgyalnak.

Az MTI információi szerint Gyurcsány Ferenc a frakcióülésen azt mondta, többek között azért mondott le az MSZP elnöki posztjáról, mert úgy érezte, hogy szervezkednek ellene. Arról is beszélt, hogy még azok sem álltak ki mellette a hétvégén, akik a kormányzásban támaszai voltak, egyedül Vadai Ágnes támogatta őt. Az ülésen állítólag hosszas vita alakult ki a hétvégén történtekkel kapcsolatban, többen pedig magyarázatot kértek tőle, miért kellett lemondania. Tóth Károly MSZP-s képviselő azonban kedden az [origo]-nak Gyurcsány esetleges visszatéréséről azt mondta: ez itt nem Ausztrália, az eldobott bumeráng nem tér vissza.

Lendvai Ildikó frakcióvezető azt mondta, hogy a hétfő délelőtti szokásos frakcióülésen megerősítették Bajnai Gordon támogatását, szavazás azonban ezúttal nem volt róla. Vasárnap ugyanis már egyszer szavaztak a 130 képviselő részvételével tartott frakcióülésen, akkor egy ellenszavazattal és négy tartózkodással fogadták el a Bajnai által ismertetett programot. Lendvai azt mondta: megkérték a munkacsoport-vezetőket arra, hogy beszéljenek azokkal, akik a vasárnap esti frakcióülésen nem vettek részt, és jelezzék, ha van valakinek fenntartása. "Ezt megkérdeztem ma a frakcióülés elején, kiderült, hogy nincsen" - tette hozzá.

"Nem azt mondom, hogy nem lesz egy-két hőbörgő, de a frakciót nem kell meggyőzni, be fognak állni Bajnai mögé" - mondta az [origo]-nak névtelenséget kérve egy vezető szocialista képviselő. Bár a sajtóban megjelent értesülések szerint egyesével is egyeztetnek majd azokkal az MSZP-s képviselőkkel, akik nem értenek egyet Bajnai jelölésével, forrásunk szerint ilyenre nem lesz szükség, mert az elmúlt hét eseményei után teljesen világos, hogy csak így lehet elkerülni az előre hozott választást.

Az elnökség egyik névtelenül nyilatkozó tagja azt mondta, "olyan a frakcióhangulat", hogy a parlamenti szavazáskor sem érheti meglepetést Bajnai Gordont. "A hétvégi szimpátiaszavazáson egy nem szavazat volt, és négyen tartózkodtak, ez is mutatja, hogy a frakcióban a többség úgy gondolja: menjünk és csináljuk" - mondta az MSZP-s politikus.

Bajnai Gordon hétfő délelőtti beszédében is kiemelte, hogy "szigorú feltételekkel" vállalta el a kormány vezetését, vasárnap megjelent sajtóinformációk szerint szerződést akar aláíratni programjának támogatásáról a szocialista és a szabad demokrata képviselőkkel. Lendvai Ildikó erről hétfőn azt mondta: a miniszterelnök-jelölttel úgy állapodtak meg, hogy mindkét frakcióból kérik a képviselők név szerinti támogatását a programhoz. Hagynak időt a képviselőknek a hallottak végiggondolására, de a hét második felében írásban is meg kell erősíteniük támogatásukat - jelentette ki, amit azzal indokolt, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány parlamenti tárgyalásakor nem vitatják meg a kormányprogramot.

Az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó elnökségi tag szerint azonban ez inkább egy pr-fogás lehet, amit valamelyik tanácsadó javasolhatott. "Mi a szavazatunkkal szerződünk, ennyiből előre alá kellene írnunk minden törvényjavaslatot, arról nem is beszélve, hogy nincs is mit, hiszen a program messze nem annyira részletes" - mondta.

Az elnökségi tag szerint csak egy képviselő, Karsai József lehet, aki esetleg "lelkiismereti okból" nemmel fog szavazni Bajnaira, akivel korábban több kérdésben - így fejlesztési támogatások miatt - is összekülönbözött. Megkerestük Karsai Józsefet, de egyelőre nem nyilatkozott.

A frakció kiállása ellenére az [origo]-nak nyilatkozó MSZP-s képviselő egyelőre nem túl optimista, mint mondta, átmenetileg elkerülték az előre hozott választásokat, de nem lehet látni, meddig. Nem ért egyet például azzal, hogy Bajnai máris jelezte, öt kulcsfontosságú minisztérium vezetőjét lecserélné. Szocialista forrásunk szerint ugyan semmi nem biztos, de eddigi információi alapján az eddig Bajnai által irányított gazdasági tárca mellett a pénzügyi, a szociális, az oktatási minisztérium élére is új ember kerülhet, akárcsak a Miniszterelnöki Hivatal élére. A névtelenséget kérő elnökségi tag szerint ez felesleges időveszteséget jelenthet, mert hónapokba telik majd, mire az új miniszter egyáltalán átlátja a szervezet működését.