Vágólapra másolva!
Június közepéig meghosszabbította Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását a bíróság. A polgármestert többrendbeli csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Három hónappal meghosszabbította a bíróság Hunvald György erzsébetvárosi polgármester előzetes letartóztatását szerdán - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza szerint az ügyészségi indítvánnyal egyezően döntött a bíróság az előzetes letartóztatás meghosszabbításáról.

Hunvald György február 12-e óta van előzetesben hétrendbeli csalás és kétrendbeli csalás kísérletének gyanújával. Legutóbb múlt héten gyanúsította meg az ügyészség hivatali visszaéléssel, mert az ügyészek szerint ismerősöknek, rokonoknak utalt ki kedvezményesen lakásokat.

A korábbi gyanúsítás szerint Hunvald György tudott arról, hogy több kerületi ingatlant előre egyeztetett módon becsültek fel, és tudomása volt arról is, hogy ezeket az épületeket a külföldi befektetők a becsültnél lényegesen magasabb áron akarják megvenni. A polgármestert korábban azzal az indokkal helyezték előzetes letartóztatásba, hogy fennáll a veszélye, hogy a büntetőeljárást meghiúsítja, például okiratok eltűntetésével, tanúk befolyásolásával.

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház értékesítése miatt gyanúsítottak meg több embert. 2008. október 28-a óta összesen tizenkét embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük nyolc szabadlábon védekezik. A VII. kerületi önkormányzat gazdasági és pénzügyi bizottságának elnökei, valamint az ügyben szereplő értékbecslő is előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás eddigi adatai szerint az erzsébetvárosi önkormányzatnak összesen mintegy 970 millió forint kárt okoztak, és további 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelték meg.