Draskovics elrendelte Bajnai személyi védelmét

Vágólapra másolva!
Draskovics Tibor rendészeti miniszter elrendelte Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személyi védelmét. Őrizni fogják Bajnai lakóhelyét is.
Vágólapra másolva!

Elrendelte Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt személyi védelmét hétfőn Draskovics Tibor rendészeti miniszter - közölte Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. A védelem kiterjed Bajnai életének, testi épségének megóvására, lakóhelyének állandó rendőri ellenőrzésére és programjainak biztosítására - tette hozzá Gálik.

A védett személyek és kijelölt létesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint két kormányülés között, a kormány döntéséig a rendészetért felelős miniszter intézkedhet írásos utasításban az ideiglenes védelem biztosításáról.

A kormányrendelet szabályozza azt is, hogy a miniszterelnök tisztségének megszűnését követően egy évig még utóbiztosításra jogosult. Ezért a következő egy évben továbbra is védeni fogják őrökkel vagy technikai eszközzel Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnököt: életét, testi épségét, munkahelyét, lakását vagy egyéb tartózkodási helyét. Az utóbiztosítás ideje alatt megilleti hivatásos sofőr által vezetett hivatali személygépkocsi használata hivatalos és magáncélra egyaránt. Az autókat a védelmi feladatokhoz igazodóan az országos rendőrfőkapitány útján biztosítja a rendészetért felelős miniszter.

Amikor megszűnik az utóbiztosításra való jogosultság, a védett személy lakásába felszerelt biztonságtechnikai eszközöket le kell szerelni. Ha továbbra is igényt tart rájuk, és vállalja a fenntartással és üzemeltetéssel járó költségeket, a vezetékes távközlési és biztonságtechnikai berendezések az amortizáció figyelembe vételével meghatározott térítés ellenében átadhatók neki. Ennek a jogszabályi lehetőségnek azonban Gyurcsány esetében nincs jelentősége, mert ő eleve saját pénzén építtette ki a háza biztonsági védelmét.