Csányi kemény reformokat, Gyurcsány többet vár a kormánytól

Vágólapra másolva!
Támogatja Bokros Lajos volt pénzügyminiszter radikális válságkezelő terveit Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke. Csányi szerint, ha az Országgyűlés nem tud megszavazni egy ilyen csomagot, akkor előrehozott választásra lesz szükség. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kormány által bejelentetteknél mélyebb változás kell.
Vágólapra másolva!

Előre hozott választásra lehet szükség Magyarországon, a Fidesz azonban eddig nem mutatott fel programot a helyzet kezelésére - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója pénteken az ATV egyik reggel műsorában. Csányi a tévécsatornának azt mondta: a miniszterelnök, a Reformszövetség és Bokros Lajos javaslatai közül Bokros javaslatit támogatja, mivel szerinte rövid távon nem oldódnak meg az ország pénzügyi problémái, a helyzet pedig nagyon súlyos.

A több neves közgazgászt, az MTA jelenlegi és volt elnökét, valamint több munkaadói szervezet vezetőjét tömörítő Reformszövetség a kormány javaslatainál nagyobb adóátrendezést, és jelentősebb megszorításokat javasolt. Bokros szerint viszont még ennél is radikálisabb reformokra, az egészsügy, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a közigazgatás és az adórenszer átalakítására van szükség.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint az elkövetkezendő hónapokban nem várható, hogy az ország gazdasága kilábal a válságból, ám reméli, hogy az év végére vagy a következő év elejére a hangulat már javulni fog. "A legfontosabb, hogy nagyon gyorsan, hitelesen, lehetőleg a teljes parlament támogatásával a költségvetés kiadási oldalát jelentősen csökkentő intézkedéseket kell hozni" - mondta a műsorban Csányi. Az OTP vezetője szerint, ha ehhez nincs meg a szükséges többség az Országgyűlésben, akkor előrehozott választásra van szükség. Csányi hozzátette: a Fidesz eddig nem mutatott fel programot a helyzet kezelésére.

Gyurcsány: több kell

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint határozottabb, mélyebb változtatásra van lehetősége a kormánynak a két hete bejelentetteknél. A kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén kijelentette: a változtatásra kész Magyarország vízióját kell megteremteni. Gyurcsány bírálta azokat, akik válság forgatókönyvvel hiszterizálnak. A jövő hét végén a kormány be kívánja nyújtani a nyugdíj és adóváltoztatásokra vonatkozó törvényjavaslatait az Országgyűlésnek - mondta.