Három évig packázott a minisztérium az ombudsmannnal

Vágólapra másolva!
Három évig tartott, mire lefolytatott egy szakszervezet által kezdeményezett munkaügyi eljárást az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium - kifogásolja egy közleményben az állampolgári jogokért felelős országgyűlési biztos. Az ombudsman szerint a minisztérium a késlekedéssel elhanyagolta alkotmányos kötelességét, amivel sérült a jogbiztonság.
Vágólapra másolva!

Példátlannak nevezte gyakorlatában az Országgyűlési Biztos Hivatala, hogy egy "különösen egyszerű ügyben" három miniszter is éveken át hátráltatta az ombudsmani vizsgálatot. Az ügy 2006-ban kezdődött, amikor egy rendőrszakszervezet munkaügyi ellenőrzést kezdeményezett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál (IRM) a szakszervezeti jogok megsértése miatt. A beadványra nem kapott választ, ezért fordult az állampolgári jogok biztosához.

A munkaügyi ellenőrzést azonban sem az első ombudsmani vizsgálat befejezéséig, sem pedig az újabb panasz előterjesztéséig nem folytatták le - áll a hivatal közleményében. Szabó Máté országygyűlési biztos már 2007 novemberében jelezte, hogy az IRM ezzel megsértette az alapvető jogokat. Többször is megkereste a minisztert, aki végül - a válaszadási határidőt sokszorosan túllépve - közölte, hogy lefolytatta a vizsgálatot - 30 hónappal a szakszervezet panasza után. A miniszter közölte, felhívta az érintettek figyelmét a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok megtartására, a szakszervezeti tisztségviselőket megillető munkaidő-kedvezmény kiadására. Arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mi volt az oka a hatalmas késésnek.

Az állampolgári biztos szerint a minisztérium a késlekedéssel elhanyagolta alkotmányos kötelességét, amivel sérült a jogbiztonság. Szabó Máté a miniszterelnökhöz fordult, akitől azt kérte, gondoskodjon arról, hogy a kormány és szervei az ombudsman megkereséseinek határidőben, és teljes körűen tegyenek eleget. Felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert is, hogy az irányításával működő, a munkaügyi ellenőrzések lefolytatására kijelölt szervezeti egységek a megfelelő időn belül folytassák le eljárásukat - tudatta az ombudsman hivatala közleményében.