Belső vizsgálat indult a BKV-tanácsadók ügyében

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot rendelt el a BKV hét céggel kapcsolatban, amelyekkel korábban tanácsadói szerződést kötöttek. A vizsgálatot a társaság felügyelő bizottsága kezdeményezte, mivel gyanúsnak találtak több ilyen szerződést. A BKV szerint 2008-ban fele annyit költöttek tanácsadókra, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Belső vizsgálatot rendelt el hét céggel kötött tanácsadói szerződéseivel kapcsolatban a BKV, a társaság felügyelő bizottsága (fb) kezdeményezésére. A Dandy Trading, az Everest Capital, a Fazeno Bt., a Noguchi Kommunikációs Kft., az Expert Kft., a Force Motrice Zrt. és a V-Valeur Kft. tanácsadói szerződéseit vizsgálják, ezek ugyanis "gyanús szerződések" - - közölte Vitézy Dávid, az fb Fidesz által delegált tagja, aki szerint többek között nem tudni azt, hogy miért ezeket a cégeket választották ki, vagy, hogy miért nem volt nyílt közbeszerezési eljárás. Vitézy korábban a Dandy és az Everest Capital jelentéseit vizsgálta, amelyek tartalma szerinte nem áll arányban a kifizetett pénzekkel.

Arról, hogy az ügyek eljutnak-e esetleg büntető feljelentésig, vagy egyéb szankció alkalmazásáig, a felügyelőbizottság fog dönteni a belső vizsgálat eredményének fényében. A felügyelő bizottság hétfői ülésén tárgyalta Kocsis István vezérigazgató beszámolóját a tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban, ezt a beszámolót az fb nem fogadta el - mondta.

A BKV közleményben reagált Vitézy nyilatkozatára, ebben azt írták, hogy 2007-hez képest jóval kevesebbet fordít tanácsadói szerződésekre, mivel 2008-ban a tavaly előtti szintnek közel 50 százalékára csökkentek a díjak, és továbbra is arra törekednek, hogy csak olyan megbízásokat adjanak ki, amelyek a BKV számára megtérülnek. A társaság szerint a megfelelő partnerrel kötött tanácsadói szerződések révén akár 1 milliárd forinttal csökkenthető az anyagköltség és az egyéb szolgáltatások ára az üzemi eredményében. Bizonyos esetekben elengedhetetlen külső szakértők bevonása, egy 3-4 évente felmerülő egyszeri beszerzés esetén is "gazdaságosabb és hatékonyabb megoldás a szakismeret külső igénybevétele" - írták. A BKV szerint az fb nem hozott döntést a beszámolóról, hanem kérte az anyag - DBR Metró Projekt Igazgatóság által kötött tanácsadói szerződésekkel történő - kiegészítését.

A Noguchi Kft. is reagált a nyilatkozatra. A cég szerint a BKV-val kötött szerződésük nem gyanús, mögötte igazolható, valós teljesítmény áll, mivel több sajtótájékoztatót, sajtóbeszélgetést, tévés szerepléseket, interjúkat szerveztek a BKV részére.

Korábban az MTI birtokába került egy összegzés, amely szerint a BKV az elmúlt félévben 27 tanácsadói szerződést kötött összességében 100 millió forintos nagyságrendben. A hat ügyvédi szerződés 15-36 ezer forintos óradíjról szól, de van olyan is, amely szerint a kft. alapításokban való közreműködésért 2,7 millió forintot fizetnek egy ügyvédi irodának. Kiemelkedő egy 14,4 millió forint értékben egy bt.-vel kötött üzleti tervezés-vezetésről szóló szerződés. A legnagyobb összegű szerződést a Dandy Trading Ltd.-del 78,5 ezer euróra, azaz 24 millió forintra és az Everest Capital S.A.-val 81,9 ezer euróra, azaz 25 millió forintra kötötték. Az előbbi a devizapiaci változások várható hatásait elemzi, az utóbbi a BKV hitelfelvételi lehetőségeit vizsgálja a nemzetközi pénzügyi válság kapcsán.