Öt külső embert hozna kormányába Bajnai

Vágólapra másolva!
Az MSZP egyik vezetője szerint a miniszterelnöki posztra jelölt Bajnai Gordon öt kulcsfontosságú minisztérium élére hozna külső embert. Bajnai korábban jelezte, nem pártpolitikai szempontokat akar követni kormányzása során, de kormányának tagjairól csak parlamenti megválasztása után beszélne.
Vágólapra másolva!

"Alapvetően azt mondta Bajnai Gordon, hogy van olyan öt kulcstárca, ahol mindenféleképpen külső emberrel szeretné feltölteni ezt az öt pozíciót" - mondta Mesterházy Attila, az MSZP alelnöke az MTV reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy az új miniszterelnök-jelölt kikkel képzeli el új kormányát.

Mesterházy nem részletezte, hogy mely minisztériumokról lehet szó, de a jelenlegi kormányzati berendezkedésben és a válságból adódó feladatokat figyelembe véve a pénzügyi, a gazdasági és a szociális tárca különös fontossággal bír. Hagyományosan erős pozíció a kancelláriaminiszterség is.

Bajnai kedden közölte: csak parlamenti megválasztását követően beszél kormányának tagjairól. Később szeretne ezzel kapcsolatban bejelentéseket tenni - válaszolta a miniszterelnök-jelölt a Parlamentbe érkezőben arra a kérdésre, meg tudja-e erősíteni, hogy megállapodott az MSZP-frakcióval arról, hogy az öt kulcsminisztérium élére ő választja ki a vezetőket és nem pártpolitikust jelöl. Annyit azonban hozzátett, hogy "szigorú" feltételei voltak.

A pártonkívüli Bajnai hétfői bemutatkozó nyilatkozatában jelezte, hogy nem politikai szempontokat akar követni kormányzása során. A pártoknál most legyen fontosabb az ország, a pártpolitika kerüljön távolabb - fogalmazott.

"Én nem vagyok vetélytársa senkinek" - tette hozzá, kiemelve, hogy meghatározott időre és feladatra vállalta ezt a "nehéz, de megtisztelő munkát". Bajnai azt ígérte, hogy partnere lesz mindenkinek, akinek van szándéka a válság megoldására, ezért az elkövetkező hetekben egyeztetést kezdeményez különböző szervezetekkel, pártokkal, "nem számít, hogy ki jobb- vagy baloldali".

A jelenleg a gazdasági minisztériumot vezető Bajnai közölte azt is, hogy a gazdasági válság miatt nincs vesztegetni való idő, gyökeres és azonnali változtatásokat kell végrehajtani az állam működtetésében. "E program végrehajtása fájni fog" - jelentette ki hétfőn.

Bajnai jelölése akkor válik hivatalossá, ha azt az SZDSZ Országos Tanácsa és az MSZP vasárnapra összehívott rendkívüli kongresszusa is támogatja. Ebben az esetben Bajnai jelölését konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal terjeszti a parlament elé az MSZP. Ha az indítványt a parlament többsége támogatja, akkor a szavazás pillanatától Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök. Az indítványt a tervek szerint jövő hétfőn nyújthatják be, a szavazást pedig következő kedden, húsvét hétfő után tarthatják meg.