Nekiment Bajnainak a Fidesz a parlamentben

Vágólapra másolva!
"Meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt!" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc távozó kormányfő az Országgyűlés hétfői ülésén, miután Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető élesen bírálta a kormányfőváltás folyamatát és Bajnai Gordon kormányfőjelöltet. A Fidesz elnöksége délután közölte: nem fognak tárgyalni a formálódó új kormánnyal, melyet illegitimnek neveztek. Fodor Gábor SZDSZ-elnök szerint pártjának komoly dilemma volt Bajnai jelölése, de végül úgy döntöttek, cselekvőképes kormány kell.
Vágólapra másolva!

"Tíz nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc izgalmas népi társasjátékba kezdett: Ki a te kedvenc miniszterelnök-jelölted?" - élcelődött a miniszterelnök távozási szándékának bejelentése után kialakult helyzeten Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn, az Országgyűlés ülésén, majd hosszan sorolta az összes nevet, amely az elmúlt napokban lehetséges kormányfőjelöltként felmerült a sajtóban.

Navracsics szerint mára kiderült, hogy felesleges volt olyan sokáig keresni, hiszen Bajnai Gordon végig ott volt a közelben. A frakcióvezető azt mondta, a gazdasági miniszter személyében az MSZP és az SZDSZ olyan jelöltet talált, aki 2008 szeptemberében, nem sokkal a válság kirobbanása előtt még azt mondta, sikerült egyensúlyba hozni a gazdaságot, és az ország elindult a növekedés útján.

A frakcióvezető szerint a szocialisták és a szabad demokraták egyetlen célja, hogy ne legyenek előre hozott választások. Ez az MSZP-től nem meglepő - mondta Navracsics -, de ha 20 évvel ezelőtt, az Ellenzéki Kerekasztal alakulásánál valaki azt mondta volna az SZDSZ tagjainak, hogy lesz olyan idő, amikor mindent megtesznek a szabad választások ellen, nem hitték volna el.

Navracsics Tibor tájékoztatója

Hétfő délután a Fidesz elnöksége közleményt adott ki, melyben kijelentették: a Fidesz "a most formálódó illegitim kormánnyal és a mögötte álló MSZP-SZDSZ új koalícióval nem bocsátkozik tárgyalásba", és továbbra is kitartanak az előre hozott választások követelése mellett. A közlemény szerint a kormány átalakítása újabb kudarc Magyarország számára, az ország "továbbra is ugyanannak az üzleti csoportnak a foglya marad", és Bajnai kinevezésével csak annyi történik, hogy "az egyik üzletembert másik üzletember követi a miniszterelnöki székben".

A Fidesz közleménye emlékeztet rá, hogy Bajnai nem megválasztással válna miniszterelnökké, a programját pedig "gigantikus megszorító csomagnak" nevezi az ellenzéki párt elnöksége.

"Meg fogjuk védeni!"

"A magyar Országgyűlésnek egy tisztességes demokratát, egy rendes szociáldemokratát ajánlunk miniszterelnöknek" - reagált Navracsics felszólalására Gyurcsány Ferenc leköszönő miniszterelnök. A kormányfő szerint Bajnai "soha egy pillanatot nem lamentált azon, hogy politikai ellenfelei elpusztítandók-e vagy sem", aki szociáldemokrataként is képes együttműködni liberálisokkal és konzervatívokkal.

"Meg fogjuk védeni az új miniszterelnököt!" - jelentette ki Gyurcsány, aki szerint az ellenzék kizárólag arra használja befolyását, hogy megfélemlítse vagy félrevezesse a választókat. Gyurcsány azt mondta, pártja küzdeni fog azért, hogy "az a Magyarország, amelyet egyik-másik ellenzéki politikus képvisel", ne kapjon többséget. Ha pedig ehhez az kell, akkor átalakítják a kormányt - mondta a távozó miniszterelnök.

Komoly dilemma volt

"Valóban kaotikus hetet hagytunk magunk mögött" - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, aki szerint nagyon komoly dilemma volt számukra, hogy támogassák-e Bajnait. Fodor szerint "őszintén és tisztelettel lehet érvelni" az előre hozott választások mellett és ellen is, de végül az az érvelés győzött, hogy Magyarországnak nem szabad hónapokon keresztül cselekvőképes kormány nélkül vergődnie.

Bajnai programja reformprogram, amely alapvetően a Reformszövetség programjára épül - mondta Fodor. A pártelnök arra emlékeztetett, hogy a szabad demokraták már hónapokkal ezelőtt a szakértői kormány mellett érveltek, ami szerintük képes lehet a válság kezelésére és leküzdésére. "Most jött el az a pont, amikor ez megvalósítható" - mondta Fodor, aki megismételte, hogy az SZDSZ nem kíván koalíciót kötni, ezért nem delegál minisztereket és államtitkárokat az új kormányba.